Zadarski znanstvenici ispituju mogu li se školjke uzgajati i mrijestiti u umjetnim uvjetima

ZADAR - Na Sveučilištu u Zadru, na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, znanstvenici su pokrenuli projekt kojim žele provjeriti mogu li se školjke uzgajati i mrijestiti u umjetnim uvjetima poput laboratorija.

Ako se takav uzgoj održi, školjke će se moći davati uzgajalištima. Sve to poduzimaju kako bi se spriječili negativni utjecaji globalnog zatopljenja.

U poslovnoj zoni u Poličniku kod Zadra smjestio se mali eksperimentalni pogon u kojem će se proizvoditi kamenice i jakobove kapice.

- Radi se de facto o malom mrijestilištu za školjkaše koji bi trebao pomoći uzgajivačima da im da stabilnost u budućnosti u smislu uzgoja da se osigura i ličinke osjetljivih vrsta - rekao je Lav Bavčević iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Suvremena oprema trenutačno je u fazi ispitivanja.

- Na dnevnoj bazi uzimamo uzorke fitoplanktona iz reaktora, brojimo koncentraciju i prema tim podacima vršimo hranjenje kamenica u bazenu - kazao je Petar Zuanović iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Na osnovu dobivenih podataka određuje se dnevna doza hrane za kamenice koje su se smjestile u bazenu u drugoj prostoriji koja dočarava prirodne uvjete. Cijeli proces i proizvodnje hrane i hranjenja u potpunosti je digitaliziran i automatiziran.

- Trenutno držimo europsku plosnatu kamenicu u pokusu. Cilj nam je postići što intenzivniju hranidbu da probamo te školjkaše kondicinirati na mrijest - rekao je Ivan Župan iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Ovaj projekt odvija se u suradnji s talijanskim partnerima. Zadarska županija nabavila je opremu. Stručni dio provedbe povjeren je Sveučilištu u Zadru.

- Cilj nam je zapravo da vidimo ove komercijalne vrste da li možemo na ovaj način pripremati za mrijest i eventualno uspjeti u kontinuiranoj proizvodnji mlađi - kazao je Župan.

- Očekujemo i klimatske promjene i nestabilnosti u eko sustavu. Ova tehnologija bi trebala osigurati mlađ, a opet će se one uzgajati na područjima pogodnim za uzgoj - nadovezao se Bavčević.

Uz ovaj u Zadru, radi se i na centrima u Dubrovačkoj i Šibensko - kninskoj županiji. Ideja je u budućnosti stvoriti mrežu koja će omogućiti sigurnost i kontinuiranu proizvodnju kamenica i jakobovih kapica, piše HRT.

I.G.