Zadarski srednjoškolci rade sami svoj pjenušac

Zadarski srednjoškolci iz Poljoprivredne škole znaju sve od vinograda do buteljiranja, o alkoholnom vrenju, starim sortama. Naučili su to na školskom praktikumu koji školsko zvono ne prekida. Proizvode vino, odnedavno i prošek, a žele naučiti raditi i pjenušac.

Rastače se, mućka, miješa, mjeri. Sve u podrumu zadarske Poljoprivredne škole. Učenici su pobrali grožđe prošloga tjedna u svome vinogradu, a sada rade školsko vino, plavac. Neki od njih, dečki iz grada, dosad još nisu bili u vinogradu. Ali s bačvama se sasvim dobro snalaze.

Jesu li ikad bili u vinogradu?

- Jesam, s profesorom smo išli u vinograd na praksu, rekao je Domagoj Mužanović, učenik Poljoprivredne škole iz Zadra.

Valja zatim izmjeriti kiselost, voditi računa o higijeni i naravno, imati kvalitetno grožđe. Sve to ovi mladi vinari znaju. I nije ovo prva godina da se u ovoj školi radi vino. Oni koji su ga probali kažu, odlično je.

- Pa uglavnom su zadovoljni. Ljudi se vraćaju po njega, tako da očito to nešto znači - govori za Regionalni Dnevnik Ante Gospić, nastavnik Poljoprivredne škole iz Zadra.

Zanesene mlade vinare, u proizvodnji vina ne prekida ni školsko zvonce. Ponekad ovdje budu i po sedam školskih sati.

Evo zvono školsko. Bez obzira na njega,nastavljamo, ne možemo prekinuti ovaj proces, pojašnjava Gospić.

U ovim bačvama ima i prošeka, kao i baznog vina za novi izazov, školski pjenušac.

- Radimo i neke nove proizvode. Trudimo se ići dalje pa nam je ove godine u planu odraditi i pjenušac. Živjeli! - zaključuje Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredne škole iz Zadra.

A na ovaj način, uz mlade vinare, živi i tradicija.

A.B.