ZADARSKI BARKAJOLI Tradicija stara koliko i grad Zadar

ZADAR – Zadarski su barkajoli jedinstveni na Jadranu. Već stoljećima povezuju Brodaricu sa starom gradskom jezgrom (Poluotokom) pa su postali i simbol Zadra.

O njima je snimljen film (Tanja Kanceljak), nalaze se u pokojoj knjizi, a barkajolima se hvali i Turistička zajednica grada Zadra koja navodi da ova tradicija, prema nekim smionim istraživačima, seže gotovo 3.000 godina u prošlost, piše eZadar.

Foto: Boris Kačan

Većina se pak slaže da barkajoli plove od 14. stoljeća – zadarska komuna davala im je pravo da za određenu naknadu svojim barkama prevoze ljude ili teret u gradskoj luci. Značajnu ulogu imali su u vremenu opsade Turaka, pa tako Želimir Maštrović u “Zadarskoj Brodarici” piše:

Komunikacija između Grada i Brodarice bila je svakodnevna i intenzivna, a da na Brodarici nije bilo niti jedne kuće, niti je itko tamo noćio. Turci iz Vrane i drugih okupiranih mjesta stalno su se, u razdoblju skoro petsto godina, kretali oko Zadra kao mačak oko vruće kaše ne bi li ga zaskočili i okupirali […] Prestankom opsade od strane Otomanske vojske, građani Zadra su 1878. odlučili srušiti gradske bedeme prema zadarskom kanalu i otvoriti Grad zraku, vjetru i ljudima. I kad su niknule ladanjske kućice i vile na Brodarici te prva tvornica svijeća na Voštarnici i nedugo zatim likera na Brodarici, naši barkajoli počeli su igrati još veću ulogu u povezivanju dviju obala Grada, prevozeći stotine radnika i đaka u oba smjera.” (Maštrović i Seferović, 2018:85)

Foto: Boris Kačan

Ova tradicija već se stoljećima prenosi s koljena na koljeno u nekoliko obitelji, a uspjela se održati unatoč izazovima modernog doba.

Tako i danas barkajoli uštede vrijeme pokojem studentu, radniku, domaćicama koje se vraćaju kući s vrećicama spize, a ljeti najčešće turistima kojima je ova vožnja prije svega atrakcija.

Foto: Boris Kačan

I.B.