Zadarska bolnica pokreće revolucionarni projekt - Uzorci krvi u bolnički laboratorij iz Preka letjet će preko mora

ZADAR - Kroz narednih godinu dana u zadarskoj bolnici trebao bi zaživjeti jedinstveni projekt: iz Preka na otoku Ugljanu uzorci krvi u bolnički laboratorij dostavljali bi se bespilotnom letjelicom odnosno dronom!

Projekt je vrijedan oko 70 tisuća eura i u potpunosti bi se financirao europskim novcem, a bespovratna sredstva već su osigurana iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

Kako je sada zamišljeno, dron bi od Preka do Zadra letio oko 15 minuta, a na godinu bi dosegao oko 4 tisuće dostava, piše Zadarski.hr.

- Želja nam je ubrzati postupak dostavljanja krvi u zadarsku bolnicu i na taj način osigurati tu uslugu pacijentima u udaljenim područjima daleko od bolnice, pogotovo otocima. Zato ćemo krenuti s Prekom na otoku Ugljanu - najavio je ravnatelj zadarske bolnice, dr. Željko Čulina.

Plan je postavljanje sustava sabirnih stanica koje bi funkcionirale kao centri za preuzimanje i transport uzoraka, a udaljenost tih centara i laboratorija planirana je između 6 i 40 kilometara.

Na isti način, u drugoj fazi projekta, LAB drone će biti rješenje za dostavu hitnih medicinskih pripravaka iz Opće bolnice prema takvim krajevima.

I.G.