Zadar se prisjeća oslobodilačke akcije Maslenica – Tijekom obilježavanja se dogodio sramotan incident

ZADAR – Na današnji dan prije 28 godina počela je jedna od najvećih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske, Vojno-redarstvena operacija Maslenica. To je jedna od prvih velikih oslobodilačkih operacija u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno gotovo stotinu kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija i nakon koje su ponovno prometno povezani jug i sjever Hrvatske. Svečano se obilježava u Zadru, gdje jestigao i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je zbog sramotnog incidenta odbio sudjelovati u protokolu i vratio se u Zagreb.

Operacija kodnog imena „Gusar“ počela je 22. siječnja 1993. u 6 sati. Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća, koju su pobunjeni Srbi neuspješno digli u zrak. U akciji je poginulo 127 hrvatskih branitelja. Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. U izvedbi operacije Maslenica bile su angažirane sve grane oružanih snaga.

Predsjednik Zoran Milanović  odbio je sudjelovati u obilježavanju kad je doznao da u protokolu sudjeluju i dvije osobe koje na sebi imaju obilježja Za dom spremni. O svemu se telefonom čuo i s premijerom Plenkovićem te je krenuo natrag u Zagreb, izvijestio je N1.

Foto: Ured Predsjednika / Facebook

Na obilježavanju 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije (VRO) Maslenica ’93. sudjelovat će ministar obrane RH Mario Banožić ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Program će započeti izvođenjem Himne, minutom šutnje, prigodnim pjesmama Klape HRM-a “Sveti Juraj“, čitanjem povjesnice VRO Maslenica, recitalom – čitanjem iz odlomka iz knjige Ivice Matešića-Jeremije, te polaganjem ruža uz spomen obilježje.

U 10 sati bit će služena sveta misa za Domovinu u Katedrali svete Stošije koju će predvoditi don Josip Radojica Pinčić. Za 11,45 sati planirano je polaganje vijenaca na spomen obilježju 3. gardijske brigade Kune u Kašiću, a u 12,15 sati polaganje vijenaca na spomen obilježju 4. gardijske brigade “Pauci“ u Islamu Latinskom i otkrivanje spomen ploče poginulom hrvatskom branitelju Eriku Coliću.

Za 12,45 sati kod Zaštitnog pojasa DC 8 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta u Maslenici predviđeno je polaganje vijenaca kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica 93.

D.G.