Zadar "prati" svaki korak svojih građana - snimat će vozače i putnike u vozilu!

ZADAR - Grad je ovo s najstrožom kontrolom prometa, a osim brzine kontrola se širi na korištenje mobitela i pojasa za vrijeme vožnje.

U Zadru je 17 gradskih raskrižja pokriveno s preko 150 kamera, a planira ih se postaviti još. Kamere će biti raspoređene po cijelom gradu i snimati unutar vozila - vozače i suvozače te kontrolirati njihovo ponašanje u prometu.Primarno korištenje sigurnosnog pojasa i mobitela za vrijeme vožnje, piše Danas.hr.

Dio građana izražava protivljenje ovom, kako kažu, narušavanju privatnosti, a iz policije kažu kako su nove mjere već dale ploda kada je sprječavanje teških prometnih nesreća u pitanju. Pogotovo na "tradicionalnim gradskim kritičkim točkama".

U usporedbi s drugim gradovima, Zadar trenutno prednjači sa 17 policijskih kamera koje nadziru brzinu, dok Split ima samo 5, a cijeli Zagreb i Zagrebačka županija imaju 18. Grad je nakon niza teških prometnih nesreća pomogao policiji u nabavci kamera za nadzor brzine, a kroz inteligentni prometni sustav vrijedan više od milijun i pol eura implementirao je i svoje kamere.

Netko će reći Big Brother, a netko napokon prava stvar! Kamere će, nadaju se iz policije pomoći i pri rješavanju kaznenih djela.

J.T.