Zadar je ove jeseni jedna od najpoželjnijih destinacija u Hrvatskoj

ZADAR - Zadar je ove jeseni jedna od naših najpoželjnijih obalnih turističkih destinacija. Ne zaostaju ni drugi gradovi i mjesta u Zadarskoj županiji. Ondje je u prva 2 tjedna listopada ostvareno gotovo 180.000 noćenja. Osim povijesnih znamenitosti i drugih atrakcija, goste sve više zanima sportski i sajamski turizam.

- Ja osobno to još ne mogu usporediti da je bolje, jače nego sezone koje smo imali prije pandemije, ali Hrvatska je trenutačno jako zanimljiva naročito gostima iz Amerike - istaknula je Vlatka Pehar, turistička vodičica.

Jedva čekaju posjetiti Morske orgulje i nisu jedini.

- Svi gosti koji ne znaju za to, a susretnu se s tim dvjema instalacijama, ostanu bez teksta - govori Pehar.

Neki vole sami istražiti grad. Vrijeme je odlično, cijene prihvatljive

- Sada je mnogo jeftinije - rekla je Gergana iz Bugarske.

- Tu smo prvi put - govori Velčo iz Bugarske.

- Dojmovi su vrlo dobri. Sigurno ćemo doći i dogodine - naglasila je Gergana.

Isto kažu i mladi Poljaci.

- Jučer smo posjetili stari grad. Vrlo je lijepo - oduševljen je Igor, turist iz Poljske.

Ove jeseni turistički rezultati su iznad očekivanja

- Pet posto imamo više noćenja. Što je odlično, a da ne govorimo u usporedbi s prošlom godinom gdje premašujemo više od 20 posto noćenja - istaknula je Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije.

U hotelima je popunjenost dvostruko bolja nego lani.

- Ova godina nam je premašila 2019. koja je referentna godina. Za sada je15 posto bolja popunjenost - naglasio je Mateo Delorko, direktor boutique hotela u Zadru.

- Iznajmljivači su zadovoljni s cjelokupnom situacijom što se tiče sezone, no, prioritet bi trebao biti da imamo održiv turizam čitavu godinu - rekao je Daniel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar.

- Još uvijek ima dobar broj gostiju. Mislim da imaju dobar razlog za doći posjetiti nas u posezoni - govori Vilson Shtjefni, ugostitelj.

Posebno ako ih zanima sportski i sajamski turizam.

- Predstoji nam sad Biograd Boat Show, Granfondo biciklistička utrka, brojne regate - nabrojila je Kadija.

Mali sportaši, stigli su u Zadar radi dvodnevnog nogometnog kupa. Sudionika je bilo čak 1400. Mnogi su u pratnji obitelji.

- Meni su super orgulje i stvarno stvaraju lijep zvuk. Mislim da je to najljepše što sam čula u životu - ushićena je Mia Ergović.

Uz uspomene sa sportskih terena, ponijet će iz Zadra i ove s Pozdrava suncu i Morskih orgulja, piše HRT.

I.G.