Zadar okupio programere iz svih krajeva svijeta - "Ovdje je krema domaće i svjetske IT industrije"

ZADAR - Zadar je danas i sutra centar svjetske tehnološke scene. IT stručnjaci okupili su se na Infobip Shiftu, konferenciji koja više od 10 godina okuplja programere iz svih krajeva svijeta.

- U Zadru se okupila krema domaće i svjetske IT industrije, više od 4000 sudionika.

Organizator skupa je tvrtka Infobip, poznatija kao prvi hrvatski Jednorog. To znači biti privatna tvrtka vrjednija od 1 milijarde američkih dolara. U svijetu je oko 500-tinjak takvih tvrtki, a u Hrvatskoj čak dvije. Uz Infobip tu je i Mate Rimac. Primjerice jedna velika Italija nema niti jednog Jednoroga.

Što se tiče skupa, on je prožet najaktualnijim temama IT industrije, programerstva i informatike, više je od 60 predavača u šest dvorana, izvještava HRT.

Iza Irkinje Debbie O'Brien, koja je među najpoznatijim developerima u svijetu, brojna su postignuća. Ostvarila je svoj san i odnedavno radi za Microsoft. Na Infobip Shiftu sudjeluje kao predavačica.

- Potpuno je ludo. Toliko se toga događa da ne znam gdje bih prvo išla. Ima previše toga zanimljivog za vidjeti, a ne mogu biti posvuda. Apsolutno je nevjerojatno - rekla je O'Brien, senior voditeljica programa u Microsoftu.

Konferencija ima veliku važnost i za start-upove, kompanije osnovane s ciljem brzog širenja i rasta na temelju inovativne ideje, usluge ili proizvoda.

- Super prilika da dođemo u doticaj sa investitorima, jer se pripremamo za novu fazu razvoja firme i generalno da vidimo što je tehnološka budućnost kako bi tu budućnost uveli u naše škole - smatra Marin Trošelj, direktor startup tvrtke STEMI.

Velik broj sudionika doputovao je iz svih krajeva svijeta

- Ovo je definitivno za nas most iz Silicijske doline do Srednjoeuropske zajednice. Drago nam je što smo došli, prvi put se povezujemo u Hrvatskoj, uspostavljamo veze i tražimo dugoročne mogućnosti ovdje - istaknuo je Sri Sabesan, Silicijska dolina, SAD.

Ovogodišnja konferencija najveća je do sada. Uz središnju kružnu pozornicu koja ima tri dijela, pozornice na konferenciji imaju Cloud Native i web3 tehnologije.

- Sami sudionici su bili spremni iz Australije, Norveške, Amerike, Singapura, ne samo kupiti kotizaciju za konferenciju nego avionsku kartu, sjesti u avion i doći u Hrvatsku upravo za ovu konferenciju - objasnio je Ivan Burazin, član uprave Infobipa.

- Nama je bitno da ljudi vide što se sve događa i u Hrvatskoj i u regiji te da na neki način IT dobiva taj značaj koji zaslužuje - izjavio je Izabel Jelenić, tehnički direktor i suosnivač Infobipa.

Organizatori su već ostvarili svoj cilj, da ova konferencija postane internacionalna. Većina njihovih sponzora i partnera najveći su svjetski brendovi. A iako su u tehnološkom sektoru mogućnosti neograničene, organizatori u budućnosti ovo okupljanje svjetske tehnološke elite ne namjeravaju seliti iz Hrvatske.

I.G.