Zadar će dobiti prvu energetski neovisnu zračnu luku u Europi

ZADAR – Za mnoge ima najljepši zalazak Sunca na svijetu, prvi je u svijetu dobio morske orgulje, a uskoro će imati i energetski neovisnu zračnu luku – prvu takve vrste u Europi. Zadar plovi u zelenu budućnost.

Riječ je o projektu vrijednom 70 milijuna kuna. Ova informacija izašla je u javnost nakon što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen hrvatskoj Vladi jučer predala pozitivnu ocjenu za Nacionalni plan oporavka i otpornosti, prema kojem će Hrvatska u idućih pet godina na raspolaganju imati 47 i pol milijardi kuna.

Zadar će tako prvi u Europi imati ekološki prihvatljivu zračnu luku s niskom razinom emisija CO2. Projekt vrijedan 70 milijuna kuna podijeljen je u tri dijela.

– Prvi je implementacija fiksnih priključaka za električno napajanje zrakoplova uz nužnu prilagodbu glavne stajanke, drugo je zamjena opreme koja trenutačno koristi dizel gorivo s ekološki prihvatljivom mobilnom opremom za prihvat i otpremu zrakoplova na električni pogon, a treće je izgradnja fotonaponske elektrane – izjavio je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

Ta će elektrana pokriti 42 posto potreba Zračne luke Zadar, a onečišćenje ugljikovim dioksidom smanjit će se za gotovo 48 posto. Bilaver je u razgovoru za Radio Zadar najavio i što skoriju izgradnju ekološki prihvatljivih brodova za obalni linijski pomorski prijevoz.

K.B.