Zabrane prometa zbog vjetra, u prekidu i katamaranske linije

HAK izvještava o zabranama prometa radi vjetra na Krčkom mostu, Jadranskoj magistrali i autocestama, a u prekidu su i neke katamaranske linije.

Pomorci i nautičari se upozoravaju na mjestimične udare juga na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a tijekom dana postupno i južnije, bure i istočnog vjetra 35-45 čv, u Velebitskom kanalu udari bure i do 65 čv. Na otvorenome srednjeg i južnog Jadrana more ponegdje 5. Mjestimice nevere.

Na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok (Draga) i Šmrika te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga na snazi je zabrana prometa rzbog vjetra za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Na državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99), lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće(LC58107) te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila - motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom.

Jak vjetar usporava promet i na autocestama A1 između tunela Sveti Rok i čvora Posedarje te A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić, no obje autoceste otvorene su za sve skupine vozila.

U prekidu su: katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Pula-Zadar, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Lastovo-Korčula-Dubrovnik.

Katamaran na liniji Rivanj - Sestrunj - Zverinac - Brbinj - Božava plovi bez pristajanja u luke Rivanj i Zverinac.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8). U priobalju puše jak vjetar. Vozače iz HAK-a upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

B.K.