Zabilježeni novi rujanski rekordi oborine

Nakon mjestimičnih rekordnih dnevnih količina oborine početkom rujna, primjerice u Crnom Lugu u NP-u Risnjak i Pločama, jutros su ponegdje izmjereni novi dnevni rekordi. U Crnom Lugu čak drugi ovog mjeseca.

Prema neslužbenim podacima, koje još nisu potvrdili klimatolozi DHMZ-a, nova najveća dnevna količina oborine u rujnu od ove subote u Požegi je 54 mm ili litre po četvornome metru, u Kutini 92 litre, Ogulinu 122 litre,Delnicama 141 litra, a u Crnom Lugu u NP-u Risnjak čak 192 litre! Detaljnije analize vjerojatno će otkriti još poneki rekord, analizira meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Pritom ove 122 litre u Ogulinu i 192 litre u Crnom Lugu nisu samo rujanski rekordi, nego i apsolutni, što znači da od kad postoje svakodnevna mjerenja - u Ogulinu od 1949. te u Crnom Lugu od 2003. - nikada dnevna količina oborine nije bila tako velika kao jutros.

I u subotu ponegdje obilna kiša, olujni vjetar...

I za subotu su prognostičari DHMZ-a objavili upozorenja za često obilnu kišu pa ne treba iznenaditi ako se i u nedjelju ujutro zabilježi pokoji novi rekord.

Valja podsjetiti i na upozorenja na subotnju ponegdje olujnu buru, čak i s orkanskim udarima, osobito na sjevernom Jadranu.

U gorju moguć prvi snijeg, u nedjelju ujutro i prvi mraz nakon ljeta

Manje važno, ali nekima možda zanimljivo - kao dodatni dokaz dolaska hladnog zraka - u najvišem gorju, uglavnom Gorskog kotara i Like, može pasti i malo snijega, prvog nakon ljeta.

I ne samo zanimljivo, nego nekima možda čak i štetno - nakon razvedravanja u noći na nedjelju u gorskom području povećava se vjerojatnost za, pri tlu, slab mraz, također prvi u drugom dijelu ove, još jedne, već sada po mnogo čemu iznimne godine.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Crveni meteoalarm na Kvarneru i uz Istru - brojne linije diljem Jadrana u prekidu!
Državni hidrometeorološki zavod uključio je crveni meteoalarm za područje Kvarnera i istarskog priobalja zbog vrlo jake, kratkotrajno i olujne bure. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h). Na snazi je upozorenje za pomorce: Prvo na sjevernom, a postupno i na ostatku Jadrana udari bure 35-…