Zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Dalmaciji – Zaražena mlađa žena iz Zadra

ZADAR – Stožer civilne zaštite Zadarske županije potvrdio je da je od koronavirusa oboljela prva osoba na području Zadarske županije. Radi se o mlađoj ženskoj osobi koja se sa svojoim sestrom putovala u Zanzibar, a u Hrvatsku se vratila nakon četverosatnog zadržavanja u Dubaiju.

U zagrebačkoj Zračnoj luci dočekao ih je član obitelji. Oboljela djevojka je bila savjesna, pa je s članovima svoje obitelji bila u samoizolaciji, a imala je blage simptome oboljenja i temperaturu od 37,2.

Ovo je prva registrirani slučaj oboljenja od koronavirusa u Dalmaciji.

– Ta osoba je djevojka koja nije došla iz zemalja u kojima je jaka epidemija, nego se prije nekoliko dana vratila iz Afrike, iz Zanzibara, preko Dubaija u Zagreb i potom u Zadar. Vrlo se savjesno ponašala, razvila je slabe simptome bolesti, grlobolju s tempreaturom 37,2. Javila se epidemiologu, kolegica je posumnjala da bi mogla sumnja na COVID-19, uputila ju na bris, kolege su izvele i potvrdili prvi slučaj. Bila je na putovanju sa svojom sestrom, odmah su otišli u samoizolaciju. Vjerojatno je dobila u Africi jer nije moguće da je razvila temperaturu nakon četiri sata od posjeta Dubaiju. Što se u Africi događa ne znam. Možda postoje više sumnjiva mjesta kao Italija i manje, ali moramo paziti na sve. Važno je znati da se osoba odgovorno ponašala, odmah je krenula samoizolaciju, kao i članovi njene obitelji.  – rekao je epidemiolog Alan Medić na konferenciji za novinare.

Podsjetimo, na redovnoj konferenciji za medije Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske objavio je jutros da je broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj povećan za 12, te je sada ukupno 81 osoba zaražena.  Među zaraženima je i osam liječnika iz Zagreba, od kojih su neki nedavno bili na skijanju u Austriji i to su zajatili.

– Napravljeno je 1205 testiranja. Epidemiološka situacija u Europi nije dobra – u Italiji je povećanje na dnevnoj bazi od 3526 bolesnika i 345 umrlih, u Francuskoj je 1970 bolesnika više, u Njemačkoj 2095, u Španjolskoj je 1884 bolesnika – kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U Hrvatskoj je 12 novooboljelih, uvedena telefonska linija za koronavirus