Za splitske pomorce osigurano cjepivo Johnson and Johnson koje se daje u jednoj dozi

SPLIT – Već mjesecima pomorci, sindikati, brodarske tvrtke i posredničke agencije upozoravaju da je pomorce nužno staviti u listu prioriteta za cijepljenje. Još do prije mjesec dana kada je cjepivo dolazilo na kapaljku to je očito bilo nemoguće. Cjepiva sada ima koliko je potrebno.

– Cjepiva tvrtke “Johnson and Johnosn” koje se daje u jednoj dozi ima također dovoljno – istaknula je za Radio Split ravnateljica nastavnog zavoda za javno zdravstvo splitsko dalmatinske županije dr. Željka Karin.

– Pomorci su uglavnom u velikom stresu zbog toga što pozive za odlazak na brod primaju nenadano. Često zbog bolovanja i manjka radne snage na brodovima, a svi se moraju odazvati i po hitnom postupku obaviti preglede. Što je poprilično nezgodno – rekla je dr. Klarin.

– Što se tiče cjepiva, praktički je nemoguće za pomorce organizirati cijepljenje, jer se većinom primaju dvije doze. Prime jednu dozu, a sljedeću, kad im se posreći.  Ljudi s kompanija s kojima mi radimo, otprilike znaju kad će na brod, ali često se dogodi da im kompanija da karte dan-dva ranije i oni moraju ići.

Cjepivo Johnson and Johnosna je za pomorce najpraktičnije jer se prima u jednoj dozi, samo mi bi ih uputili na njihova obiteljskog liječnika i Zavod za javno zdravstvo radi više informacija. Cjepivo se uglavnom ne može birati, nego što je na tržištu i što liječnik dobije.

Postoje kompanije poput Vikinga čiji brodski liječnici na brodu cijepe svoje pomorce – kazala je dr. Klarin.

D.G.