Za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama Puli odobreno gotovo 6 milijuna kuna

PULA - Gradu Puli odobreno je gotovo 6 milijuna kuna za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Grad Pula uputio je dvije prijave te su obje prihvaćene u postotku od 67, odnosno 80 posto prihvatljivih troškova. Prijave se tiču se projekata i aktivnosti kao što je sadnja novih drvoreda, proširenje mreže urbanih vrtova, uspostava novih zelenih površina, ozelenjivanje nadstrešnica na autobusnim stajalištima i edukativne aktivnosti u sklopu projekta “Pula je zelena”.

- Svako (su)financiranje je dobro došlo, a posebno vesele ona koja se tiču očuvanja okoliša, zdravlja i ljepših vizura grada. Nastavljamo raditi za još zeleniju i održiviju Pulu - poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

U listopadu ove godine Grad Pula je aplicirao s dvije prijave na Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za obje je prijave odobreno 5.941.565,90 kuna od maksimalno mogućih 6 milijuna kuna.

Svaka prijava sadrži po nekoliko projekata, a svi su vezani za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama kao sastavnog dijela Programa ublažavanja, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja, a  koje su  predmet sufinanciranja po ovom Javnom pozivu.

Sukladno svom zelenom i održivom opredjeljenju, odobrenim sredstvima Grad Pula će realizirati devet projekata, odnosno formirat će urbanu šumu Monvidal, park na Hidrobazi, zelene nadstrešnice, nove javne slavine na zelenim i rekreativnim površinama, drvored duž gradske obilaznice, ozeleniti javno parkiralište i pješačku stazu na Verudeli, urediti zelene površine u Palisinoj i Cesti prekomorskih brigada, urbani vrtovi pokrenut će se na novoj lokaciji na području Mjesnog odbora Vidikovac i provesti projekt razmjene znanja i iskustva u primjeni mjera prilagodbe klimatskim promjenama „Pula je zelena“.

Realizacijom ovih, kao i mnogih drugih mjera i projekata koje Grad Pula provodi i planira provesti, svakako će se postići znatan pozitivni utjecaj na  ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama i zaštitu ozonskog sloja na području grada.

I.G.