Za protupožarnu sezonu spremno 5 kanadera, šesti se očekuje uskoro

Darko Kučej, zamjenik zapovjednika protupožarne eskadrile, sa Zemunika je za Dnevnik N1 govorio o spremnosti hrvatskog vojnog zrakoplovstva za požarnu sezonu.

– Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je s ljudima i tehnikom spremno za protupožarnu sezonu i sve zadaće koje se stavljaju pred njih – kazao je Darko Kučej.

– Ove godine mogu reći da smo imali tri puta više angažiranja nego prošle godine u isto vrijeme. Angažirani smo 57 puta, 37 na požarišta, a 20 puta je provođeno izviđanje, dok smo prošle godine bili angažirani 16 puta – rekao je Kučej.

Meteouvjeti su glavni razlozi požara, dodao je.

Foto: Youtube / Screenshot / N1

– Suša, vjetar, te bura koja je došla iza kiše – za dva dana ćemo opet imati skoro idealne uvjete za širenje požara –  rekao je Kučej.

Navodi kako se velik dio bilja osušio i da je teško da će biti dovoljno kiše da to pređe u zelenilo.

– Suha masa je idealna za širenje požara, a mi tu moramo djelovati. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i vojska spremni su, a važno je reći da sinergija između nas i Operativnog vatrogasnog zapovjedništva može spriječiti da manji požari prerastu u velike – rekao je Kučej.

Foto: HRZ / M. Karačić

U prevenciji požara su korištene i nadzorne kamere, dronovi, a najavljuje se i kupnja novih zrakoplova.

– Ako Vlada odluči osuvremeniti našu flotu protupožarne eskadrile, odnosno hrvatsku protupožarnu eskadrilu, hrvatska vojska spremna je uvesti te zrakoplove u operativnu upotrebu u što kraćem roku i kao pilot bih rado jednog dana vozio takvo sredstvo – rekao je Darko Kučej.

Prilog o kanaderima pogledajte na 17. minuti videa:

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

IMA LI HRVATSKA DOVOLJNO KANADERA?  Dva su u kvaru, čekaju se novi, a vatra hara obalom