Za projekt „Uređenje gradske ribarnice“, Poreču odobreno 100-postotno financiranje iz EU

POREČ – U Poreč odlazi gotovo 2,4 milijuna bespovratnih kuna i to sa 100% financiranjem projekata. Od ovog iznosa, ukupno je 731.725,00 kuna odobreno za projekt „Promocija ribarske tradicije Poreča – opremanje Centra za posjetitelje „La mula de Parenzo“ čiji je prijavitelj Grad Poreč-Parenzo, a dodatnih 1.658.935,96 kuna za projekt „Preuređenje ribarnice Poreč“ prijavitelja Usluge Poreč d.o.o.

Početkom tjedna dodijeljene su Odluke o odabiru projekata temeljem LAGUR natječaja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za Mjeru 7. pod nazivom Promicanje ribarstvene, akvakulturne i pomorske baštine te Mjeru 2. pod nazivom Ulaganja u prodajna mjesta, kušaone i nabava vozila za proizvode ribarstva i akvakulture s jedinstvenim vizualnim identitetom, u ukupnom iznosu od gotovo 11 milijuna kuna.

– Nastavljamo uvijek istim tempom – razvijamo i prijavljujemo projekte i danas mi je posebno drago da je LAGUR prepoznao naša dva projekta kojim ćemo valorizirati ribarsku tradiciju Poreča – rekao je prilikom preuzimanja odluke gradonačelnik Loris Peršurić, zahvalivši se svima koji su projekte pripremali.

– La mula de Parenzo naša je neslužbena himna, ali i puno više od toga – i ovaj će projekt to u prostoru na Trgu slobode kroz glazbu, ponudu, hranu, uređenje, virtualnu realnost pokušati dočarati. Isto tako, sadašnji prostor ribarnice na gradskoj tržnici će se u potpunosti modernizirati i opremiti, kako bi, prije svega, olakšao posao prodavačima, ali i našim sugrađanima i turistima – kazao je porečki gradonačelnik.

Dodajmo kako su uz porečke projekte odobreni i projekti Interpretacijski centar “Ribarska kuća / Santa Marina“ za Općinu Tar-Vabriga, rekonstrukcija i nadogradnja dječjeg odmarališta Špadići u Poreču te uređenje ribarnice za Grad Pazin u sklopu projekta „More od malih nogu“, potom za Općinu Vrsar multimedijski centar MORe MORe, te nabavke specijaliziranih vozila za tvrtke S.I.C. d.o.o. i S.K.A.T. d.o.o.

Odluke je uručio predsjednik LAGUR-a Istarski švoj Robert Momić, koji je naglasio da ga kvaliteta i raznolikost ovih projekata posebno vesele.

– To govorim ne samo iz pozicije predsjednika LAGUR-a, već kao ribar. Ovi će projekti promovirati i podignuti svijest o ribarstvenoj, akvakulturnoj i pomorskoj kulturnoj baštini naših krajeva – zaključio je Momić.

Kroz realizaciju ovih projekata, nakon dobivenih Odluka iz Ministarstva, unutar petogodišnjeg razdoblja provedbe u LAGUR-u Istarski švoj očekuju unaprjeđenje opskrbnih lanaca te posljedično povećanje dostupnosti i konzumacije lokalnih proizvoda ribarstva i akvakulture na cijelom području FLAG-a, kao i valorizaciju tj. stvaranje dodatne vrijednosti za lokalne proizvode ribarstva i akvakulture, lokalne proizvođače i općenito ribarske zajednice.

D.G.