Za područje od Stona do Konavala strože mjere od 1. ožujka do 14 ožujka!

DUBROVNIK – Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić s načelnikom Stožera Civilne zaštite Joškom Cebalom i ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo te županije Matom Lakićem te čelnicima jedinica lokalne samouprave sa šireg dubrovačkog područja u obraćanju javnosti rekao je kako osim brige za zdravlje sugrađana moramo voditi računa o pripremi turističke sezone.

– Imamo povećanje broja zaraženih, a to predstavlja i opterećenje za OB Dubrovnik i zato smo odlučili zatražiti postroženje mjera. Zdravlje sugrađana je na prvom mjestu, a moramo i osigurati dobru epidemiološku situaciju zbog gospodarstva i nadolazeće turističke sezone. Mi smo u crvenoj zoni, daleko od žute kao i zelene koja nam je potrebna za pripremu sezone – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Načelnik Stožera CZ DNŽ-a Joško Cebalo istaknuo je kako će se nove mjere odnositi na Grad Dubrovnik te općine Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Ston te trajati od 1. ožujka do 14 ožujka.

– Od 1. ožujka nastavlja se provoditi Odluka Nacionalnog Stožera koja je trenutno na snazi uz određene izmjene. Zabranjuju se održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba na jednom mjestu (prethodno 25), na privatnim okupljanima i svečanostima može biti prisutno najviše do 8 osoba iz najviše 2 različita kućanstva (prethodno deset osoba), poslodavcima se preporučuje organizacija rada od kuće, odnosno u smjenama te uvođenje kliznog radnog vremena gdje god je takva organizacija rada moguća, a stožerima jedinica lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije nalaže se provoditi pojačani nadzor svih propisanih epidemioloških mjera – rekao je načelnik Joško Cebalo.

– Stožer od početka ima za cilj zaštiti zdravlje i živote sugrađana, ali moramo i osigurati i bolničke kapacitete i zaštitu naših starih. Svi smo mi svjesni da nam se život u proteklih godinu dana promijenio, ali apeliram na razumijevanje jer su ovakve odluke nužne. Moramo čuvati živote i osigurati uvjete za turističku sezonu – istaknuo je on.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je kako se trenutno događa ubrzani rast zaraženih, naročito u Konavlima.

– Kada govorimo o kumulativnoj 14-dnevnoj incidenciji ta brojka je u Konavlima narasla sa 1108 na 2565 što je povećanje od 130 posto. U Župi dubrovačkoj je u istom razdoblju rast sa 360 na 912 što je 150 posto. U Gradu Dubrovniku je sa 439 porast na 634 što čini oko 44 posto. U Dubrovačkom primorju to je skok sa 184 na 461, Stonu s 40 na 121. Usporedbe radi na razini Dubrovačko-neretvanske županije to je porast od 71 posto, s 309 na 529 – rekao je Lakić te dodao kako su brojke na Korčuli i Neretvi ipak puno niže.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao je kako je jasno da su se građani više umorili od socijalnog distanciranja i svega što nosi sa sobom COVID-19.

– Moramo se pripremiti za turističku sezonu. Vjerojatno će na ovakve odluke biti puno kritika, ali Stožer radi isključivo promišljajući što je dobro za naše sugrađane u cjelini – rekao je Franković te dodao kako su se svi čelnici JLS-ova složili s mjerama koje je predložio županijski Stožer.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić istaknuo je kako su oni prve mjere, zatvaranje vrtića i osnovnih škola, te prilagođavanje rada u komunalnim tvrtka i ustanovama u vlasništvu Općine Konavle uveli odnosno zatražili već prošli tjedan.

– Radimo maksimalno što možemo. Nema mjesta panici i vjerujem da će se u narednom razdoblju pasti brojka zaraženih. Moram istaknuti kako ne mislim da su se Konavljani nešto posebno drugačije ponašali i malo mi je čudno sve. Je li ovo neki novi soj virusa možda, ne znam, to mora struka dati odgovor – rekao je načelnik Lasić te dodao kako će se produljiti i postojeća zabrana sportskih okupljanja u Konavlima

Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić istaknuo je kako se i kod njih dogodio blagi skok, a za više detalja potrebno je završiti epidemiološku obradu.

– Zamolio bih sve da ne idu na neka druga mjesta gdje će se možda popuštati mjere i da svi skupa smanje svoje kretanje kako se bolest ne bi nastavila širiti – rekao je Knežić.

I.B.