Za plutajući terminal LNG Hrvatska odabrala norveški tanker star 13 godina

RIJEKA – LNG Hrvatska je odabrala od koga će kupiti plutajući terminal, odnosno brod za uplinjavanje (FSRU) – od norveške tvrtke Golar Power Limited, koji u svojoj floti ima LNG carriere te FSRU-ove. Golar Power Limited ponudio je novu konverziju postojećeg LNG tankera u FSRU brod u vrijednosti od 159,6 milijuna eura.

Riječ je o LNG tankeru koji je proizveden 2005. godine, i i koji plovi pod imenom „Golar Viking“, piše Novi list. U trenutku isporuke brod će na lokaciju LNG terminala biti dopremljen iz brodogradilišta kao nova konverzija FSRU broda u skladu s najvišim tehničkim standardima i standardima zaštite okoliša i prirode, napominju u LNG-u Hrvatska.

Photo: Vesselfinder

Ostala dva ponuđača bili su japanski Mitsui O.S.K. Lines i grčki Maran Gas Maritime Inc. LNG Hrvatska je zaprimao ponude za FSRU do 5. listopada te u narednih mjesec dana radio na njihovoj evaluaciji, koja je pokazala da je ponuda Norvežana u potpunosti u skladu s uvjetima iz dokumentacije za nadmetanje te ekonomski najpovoljnija.

Ovisno o rezultatima postupka obvezujućeg zakupa kapaciteta terminala (Open Season postupak) koji se zatvara 20. prosinca 2018. godine te o donošenju pozitivne investicijske odluke, predviđeno vrijeme isporuke FSRU broda je u razdoblju od 30. rujna 2020. do 30. listopada 2020., kako bi LNG terminal postao operativan 1. siječnja 2021. godine.

Odabrani FSRU brod spremničkog je kapaciteta 140.000 kubika, s nominalnom kapacitetom regasifikacije UPP-a od 300.000 kubika prirodnog plina/satno, što na godišnjem nivou daje kapacitet od 2,6 milijardi kubika plina – u skladu s tehničkim kapacitetom plinskog transportnog sustava RH.

Bojana Mrvoš Pavić, Novi list