ZA NE POVJEROVATI Devet mjeseci zarobljeni na brodu u luci čekajući plaću

MOMBASA – Devet mjeseci nakon što su vlasnici kenijskog broda Ra’Horakthy napustili plovilo i ostavili ga u luci u Mombasi, 10 članova posade i dalje je na istom brodu, iščekujući rješenje sudskog spora u kojem traže isplatu zaostalih plaća.

Vlasnici plovila ostavili su brod u ožujku ove godine na milost i nemilost lučkoj upravi kenijskog grada Mombase. I ne samo to. Na brodu je ostala i posada koja za obavljeni posao nije dobila plaću, a vlasnici broda s vremenom su im prestali osiguravati hranu i vodu.

Foto: Donacija hrane za napuštene pomorce/Stella Maris.org

U pomoć napuštenim pomorcima ubrzo je uskočila dobrotvorna pomorska udruga Stella Maris, koja je posadu opskrbila hranom i ostalim potrepštinama te im pružaju psihološku pomoć.

Isplaćeni su tek kenijski i tanzanijski članovi posade koji su već vraćeni u domovinu, dok je 6 indonezijskih članova posade uz pomoć svog veleposlanstva tek prije dva dana vraćeno kući. Na brodu je ostalo 10 korejskih i vijetnamskih pomoraca, uključujući i kapetana, koji će blagdane provesti daleko od svojih domova.

– Žalosno je što će preostalih 10 pomoraca Božić provesti na brodu, zarobljeni u luci, daleko od svojih obitelji. Ovo je zaista delikatna humanitarna situacija. Zabrinuti smo koliko će trajati taj sudski proces, financijska borba i psihološki pritisak na posadu i njihove obitelji – ispričala je direktorica udruge Stella Maris Margaret Masibo.

Ovo je samo jedan od mnogih slučajeva napuštanja pomoraca od strane brodovlasnika, koji ih ostavljaju bez plaće, vode i hrane. Prema podacima Međunarodne organizacije rada, od početka ove godine prijavljeno je 66 slučajeva napuštanja brodova i ostavljanja posade bez plaće.

K.B.