Za javnost ponovno otvoren veliki muzej školjaka u Makarskoj

MAKARSKA – Malakološki muzej u Makarskoj ima Dan otvorenih vrata. Posjetitelji danas do 18 sati mogu besplatno pogledati jednu od najvećih zbirki školjaka u Hrvatskoj.

Malakološki muzej smješten je u Franjevačkom samostanu, a sadrži više od 3 tisuće primjeraka različitih školjaka. Utemeljio ga je 1963. godine fra Jure Radić, atraktivnom postavom školjkaša Jadrana i cijelog svijeta. Uz vrijednu i bogatu malakološku kolekciju, fra Jure Radić sačuvao je i vrijedan herbarij bilja planine Biokovo i manje paleontološke kolekcije.

Foto: Malakološki muzej Makarska

Utemeljitelj muzeja bio je sin pomorca, koji se od djetinjstva zagledao u lice mora i njegove darove, a posebno su ga se dojmile školjke duž hrvatskog priobalja i otoka.

Glavninu muzejskog fundusa u izložbenom dijelu čine školjke morskih puževa, školjkaša i po nekoliko primjeraka iz drugih razreda mekušaca, zatim koralji i mali broj drugih morskih vrsta. Osim školjaka iz našeg mora, u izložbenom su postavu školjke iz drugih mora i oceana: Havaja, Oceanije, Kalifornije, Kine, Japana, Kariba, Australije, Madagaskara, Tanzanije, Filipina, Indonezije, Crvenog mora, Antarktike i Koraljne barijere.

Cijelu zbirku posjetitelji danas mogu besplatno vidjeti do 18 sati, a muzej će i u idućem tjednu biti otvoren za javnost, od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati.

J.K.