Za Hrvatsku na snazi upozorenje na opasno vrijeme

Meteoalarm je za danas za područje cijele Hrvatske izdao žuto upozorenje zbog mogućih izraženih nevremena. Za područje Istre i Kvarnera na snazi je narančasto upozorenje.

U cijeloj zemlji danas će biti promjenjivo i nestabilno uz mjestimičnu kišu i grmljavinu te lokalno obilnije pljuskove, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Bit će i grmljavinskog nevremena, najprije u Istri, a popodne i u sjevernoj Dalmaciji.

Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren zapadni i jugozapadni, navečer ponegdje u Slavoniji sjeverozapadni. Na Jadranu će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, najprije na sjevernom dijelu, a na južnom će se veći dio dana zadržati umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 26 do 31, no na krajnjem istoku i jugu i do 33 Celzijeva stupnja.

Sustav je tijekom noći već stigao do Hrvatske, javio je DHMZ.

Oluje u Europi odnjele najmanje 13 života

U snažnim olujama koje su jučer pogodile dijelove Europe, Sloveniju, Austriju, Italiju i Francusku, poginulo je najmanje trinaestero ljudi. Oluje su stigle nakon razdoblja duge suše. Jedino dobro što su donijele je pomoć u gašenju požara u Španjolskoj. Na Korzici su, pak, udari vjetra bili preko 200 km/h.

Europa je cijelo ljeto pogođena ekstremnim vremenskim uvjetima, što je prema mišljenju stručnjaka posljedica klimatskih promjena.

Index/V.K.