Za Evergreen porinut novi golemi kontejneraš od 24.000 TEU

Kontejnerski brod od 24.000 TEU izgrađen za tajvansku brodarsku kompaniju Evergreen Group porinut je jučer, 29. prosinca, u brodogradilištu Hudong-Zhonghua Shipbuilding u Changxingu, javlja Offshore energy.

Ovo je prvi brod iz serije od šest identičnih plovila od 24.000 TEU koje za Evergreen gradi podružnica China Shipbuilding Corporation (CSSC).

Još u studenom 2019. godine, tajvanska kompanija naručila je četiri kontejnerska broda od 23.000 TEU. Novogradnje su naknadno preinačene te njihov kapacitet sada iznosi 24.000 TEU. U lipnju 2021. godine, Evergreen je naručio još dva identična sestrinska plovila, prenosi Pomorac.hr.

Novogradnja je 399,99 metara duga, 61,5 metara široka, s gazom od 33,2 metra. Opremljena je hibridnim sustavom za pročišćavanje ispušnih plinova (scrubber) te najnovijom tehnologijom u svrhu zaštite okoliša, uštede energije, učinkovitosti i sigurnosti, rekli su iz brodogradilišta. Svih šest brodova imat će specifičan dizajn pramca, propelere velikog promjera i druge elemente koji će osigurati nisku potrošnju energije.

Foto: CSSC

Evergreen Marine je u procesu ‘pomlađivanja’ flote, a iz kompanije kažu kako teže “potpuno održivom životnom ciklusu” svojih plovila – uključujući dizajn, izgradnju, rad do konačnog povlačenja broda iz plovidbe.

U rujnu je Evergreen naručio 24 kontejnerska broda u CSSC Huangpu Wenchong Shipbuilding Company Limited. Narudžba se sastoji od jedanaest plovila od 3.000 TEU, jedanaest brodova od 2.300 TEU i dvije jedinice kapaciteta 1.800 TEU.

U ožujku ove godine Evergreen je naručio čak dvadeset kontejnerskih brodova od 15.000 TEU u južnokorejskom brodogradilištu Samsung Heavy Industries (SHI).

Evergreen seriju ultra velikih kontejnerskih plovila (ULCV) neovisno je dizajniralo brodogradilište Hudong Zhonghua. Brodograditelj je 2020. transformirao pristanište broj 1 u proizvodnoj bazi Changxing Shipbuilding Production Base kako bi izgradnja ovih golemih plovila od 24.000 TEU bila što učinkovitija. U Hudong-Zhonghua trenutno se gradi 19 velikih kontejnerskih brodova koji bi se trebali isporučiti do 2025. godine.

D.G.