Vuk na ulazu u Krešimirov grad

ŠIBENIK - U Šibensko-kninskoj županiji sve su češći bliski susreti čovjeka i vuka. U potrazi za hranom zakonom zaštićene životinje stigle su i do samog grada. Jedan je jutros stradao u naletu vozila u šibenskoj četvrti Ražine, piše HRT.

Dok stočari negoduju zbog pretrpljenih šteta, lovci imaju očekivano rješenje - kontrolirani odstrel. Jer nema više mjesta u kojem vukovi nisu snimljeni.

- Vjerojatno im je hrana na tim područjima preoskudna i tako se približuju gradovima, mjestima gdje bi mogli lakše doći do hrane - rekao je predsjednik Lovačkog društva Šibenik Davor Topić.

Čak 40 posto od 1.009 prijavljenih napada samo od ovog travnja do kraja rujna u Hrvatskoj, zabilježeno je u Šibensko-kninskoj županiji.

Stočari kojima zaštićena zvijer ugrožava egzisteniciju traže hitno rješavanje problema.  A lovci ističu, rješenje je - puška, ali uz stroga pravila.

- Definitivno smo za to da se samo radi jedna regulacija, normalna. Znači, lovom tražimo da se s vukom gospodari jednako kao i sa medvjedom u Republici Hrvatskoj - rekao je lovac i veterinar Boris Katić.

HRT