Vrijedno arheološko otkriće u Nacionalnom parku Krka

Izvrsno očuvana mačkula, kakvom se i danas slavi pobjeda na Sinjskoj alci, pronađena je na jednoj od dvije „čuvarice“ vrata Krke, srednjovjekovnoj utvrdi Nečven, koju će s utvrdom Trošenj na drugoj strani kanjona uskoro povezivati viseći pješački most.

Tijekom konzervatorskih radova na srednjovjekovnoj utvrdi Nečven u Nacionalnom parku „Krka“ u ožujku arheologe je oduševilo vrijedno otkriće topničkog oružja – mačkule.  Riječ je o izvrsno očuvanom brončanom primjerku oružja kojim se napadalo utvrđene objekte i neprijatelje u dubokim zaklonima, iz kojeg se razvio današnji minobacač. Mačkula (mužar, merzer) je oružje koje zauzima posebno mjesto u hrvatskoj ratničkoj baštini. Pucnjevima iz mačkula slavi se svaki pogodak „u sridu“ na Sinjskoj alci, a njezina vrijednost dodatno dolazi do izražaja tijekom proglašenja slavodobitnika pri čemu je taj svečani čin popraćen pucnjevima iz mačkula s bedema starog Grada.

Sustavna arheološka istraživanja lokaliteta Nečven započela su u rujnu 2011. godine, a paralelno s arheološkim iskopavanjima, izvodili su se i radovi na konzervaciji pronađene arhitekture, kao i na obradi pronađenih metalnih i kamenih artefakata u restauratorskoj radionici NP „Krka“.

– Pronađena mačkula još je jedno u nizu vrijednih otkrića koje će upotpuniti arheološku zbirku NP ‘Krka’ te doprinijeti valorizaciji kulturnopovijesne baštine naših krajeva – istaknula je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica te pojasnila kako su uređenje i obnova utvrde Nečven dugogodišnje aktivnosti očuvanja baštine koje se odvijaju paralelno s pripremnim aktivnostima za buduću izgradnju visećeg pješačkog mosta preko kanjona Krke koji će povezati utvrde Nečven i Trošenj.

Foto: NP Krka

– Planirani most zamišljen je tako da zadržava i usmjerava posjetitelje prema uzvodnim dijelovima kanjona rijeke Krke, što će povećati atraktivnost prvenstveno Eko kampusa ‘Krka’ u Puljanima, arheološkog nalazišta Burnum, Oziđane pećine i izvanrednog Manojlovačkog slapa – naglasila je Slavica.

Nakon što su početkom godine izvedeni konzervatorski radovi na ostacima arhitekture sjevernog i sjeverozapadnog dijela utvrde Nečven, kao i pojedinih objekata u unutarnjem dijelu koji su prethodno arheološki istraženi, započelo je uređenje poligonalne kule na donjem dijelu utvrde, a mačkula je pronađena u nasipnom materijalu šesterokutne kule s desne strane ulaza.

Foto: NP Krka

Utvrda Nečven, koja je sagrađena početkom 14. stoljeća, jedan je od najznačajnijih spomenika srednjovjekovne fortifikacijske arhitekture u Dalmaciji. Iako je tijekom dva stoljeća bila u posjedu obitelji Nelipić, u 16. stoljeću pada pod vlast Osmanlija, a godinu dana prije konačnog protjerivanja Turaka i oslobađanja grada Knina 1688. godine, utvrda Nečven dolazi u ruke Skradinjana koji iz utvrde čuvaju pograničje. Nasuprot utvrdi Nečven, nad kanjonom Krke, godinama ponosno stoji i utvrda Trošenj, a obje tvrđave danas su vrijedni spomenici hrvatske kulturne baštine. Utvrde Nečven i Trošenj, koje su izgradile i posjedovale hrvatske velikaške obitelji Nelipići i Šubići kao dio srednjovjekovnog sustava obrane, turistički su valorizirane u sklopu NP „Krka“.

I.B.