Vrgorac službeno dobio status povijesnog grada budućnosti

VRGORAC - Grad Vrgorac postaje grad budućnosti uz projekt digitalizacije javnih usluga i rješenja. Radi se o konceptu suvremeno opremljenog grada koji digitalizaciju koristi za očuvanje baštine.

Nakon dugog iščekivanja i pripremanja idejnog projekta, Grad Vrgorac je službeno dobio status 'Vrgorac - Povijesni grad budućnosti'.

Radi se o konceptu Vrgorca kao suvremeno opremljenog grada s digitalnom transformacijom javnih usluga, koji ne dopušta da moderna načela naruše njegovu povijesnu i kulturnu baštinu već koristi suvremenu digitalizaciju za njeno očuvanje te povećanje kvalitete života svih građana.

Foto: Grad Vrgorac

Koncept je nastao 2021. godine, te je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja za dodjelu bespovratnih sredstava za 'Pripremu projektno - tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije'

Ministarstvo je prepoznalo kvalitetu projekta i dodijelilo puni iznos od 286.681,26 eura za izradu Glavnog projekta 'Vrgorac - Povijesni grad budućnosti'. Financijska je to potpora za većinu dokumentacije koju još slijedi napraviti kako bi u narednom periodu u stvarnosti dosegnuli cilj i pozicionirali Vrgorac kao suvremeni povijesni grad.

Foto: Grad Vrgorac

Glavni projekt sadrži dokumentaciju koja obuhvaća projekt postavljanja optičkog interneta u sve mjesne odbore na području Grada Vrgorca, kompletnu analizu i mjerenje javne infrastrukture potrebno za omogućavanje podataka o površini i lokaciji objekata u stvarnom vremenu, stanju obaveza za javne usluge, odvoz smeća.

Svim kućanstvima će se omogućiti upotreba nove gradske aplikacije za pristup informacijama i obavijestima, podnošenje digitalnih obrazaca i njegovo automatsko te digitalno zaprimanje, projekt pametnog prometa koji  obuhvaća digitalizaciju signalizacije i rasvjete, pametni parking, pametnu rasvjetu i pametne pješačke prijelaze te projekt digitalnog postava kulturne i povijesne baštine Gradine, kule Avale i šetnice.

Foto: Grad Vrgorac

U ovoj godini se očekuje završetak izrade nove web stranice i aplikacije Grada Vrgorca, uspostava webGIS sustava te objedinjavanje baza podataka Grada i gradskih poduzeća  - aktivnosti za koje je također osigurano sufinanciranje putem Javnog poziva za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u iznosu od 396.015,00 kuna, te predstavlja postavljanje kamena temeljca Vrgorca - Povijesnog grada budućnosti, priopćili su iz Grada Vrgorca.

B.K.