Vrbnički kapari procesijom obilježili Veliki petak

VRBNIK - Na Veliki petak u Vrbniku se obilježila 700-ta obljetnica osnivanja bratovštine sv. Ivana Krstitelja - kapara - pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

I ove je godine Veliki petak u Vrbniku obilježen na tradicionalan način. Posebnost vrbničke procesije oduvijek čini uloga koju u tom vjerskom činu na svojim leđima nose kapari - članovi vrbničke bratovštine sv. Ivana Krstitelja.

Bratovština sv. Ivana Krstitelja aktivna je u kontinuitetu već 700 godina. Osnovana je davne 1323. godine i utkana je u društvo Vrbnika stoljećima.

Djelatnost kapara je danas uglavnom svedena na karitativnu tj. na nošenje pokojnika na sprovodu. Misao vodilja je pomoći onima kojima je najteže, kada netko u obitelji umre.

Ali kapare je moguće vidjeti i na Veliki petak dok sudjeluju u procesiji. Nakon prolaska ulicama Vrbnika, kapari u crkvi pjevaju Božji plač i Pojubicu. U procesiji nose dva križa, dva vrlo stara raspela bratovštine.

Na otoku Krku djelovalo je u povijesti mnoštvo bratovština, dobrovoljnih udruženja vjernika laika, isključivo odraslih muškaraca usko povezanih uz ondašnju crkvu koju bratovština pomaže vjerskim i društveno korisnim radom. Vrbnički kapari jedina su bratovština opstala iz tog vremena.

Ime kapari potječe od kapuljače, odnosno kapuča kojom završava bijela tunika s crvenim križem na prsima.

Bratovština sv. Ivana u počecima se brinula za istoimenu crkvu i imala izrazito karitativno-socijalno značenje. Uz svoju bratovštinsku kuću na Placi, držala je i hospicij, tzv. spital za nemoćne starce i siromahe u blizini crkve sv. Ivana, koji se spominje već 1487. godine.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

ZA KRIŽEN Na Veliki četvrtak u 22 sata iz šest župnih crkava na Hvaru krenule su procesije
Točno u 22 sata na 25 kilometara dug put krenulo je šest mjesta otoka Hvara-Jelsa, Vrisnik, Svirče, Pitve, Vrbanj i Vrbovska. U Uskršnjem tjednu Hvar živi duh tradicije čiji je najupečatljiviji trenutak glasovita procesija Za križen. Sudjelovanje u procesiji jedinstveno je duhovno putovanje.…