VRANJIČANIMA PREKIPJELO Najavljen prosvjed brodicama i zatvaranje sjeverne luke u Splitu

VRANJIC – Stanovnici Vranjica za subotu 14. studenog, minutu prije podneva najavljuju kompletnu blokadu Sjeverne luke, kako kažu “svim raspoloživim brodicama”. Organizator je Građanska inicijativa “Mjesto koje hoće živjeti 2020”, a prosvjedom žele iskazali nezadovoljstvo ignoriranjem ekoloških problema u njihovu okolišu.

– Ko ima volje, brod i želi nešto prominit po pitanju sustavnog zagađivanja mista i okolice mora se pojavit i podržat. Nije samo stvar zagađivanja na koje smo ionako navikli, nego samog bezobrazluka odgovornih koji misle da mogu radit šta god oće bez da odgovaraju, a mi da ispaštamo. Ovo se tiče i Kaštela i Solina i Splita pa se nadamo da ćete se odazvat u šta većem broju i podržat borbu malog mista protiv velikih zagađivača i baraba. Ovaj prosvjed je najavljen svim nadležnim institucijama i odobren od istih tako da se ne morate bojat da ćete bit u “ilegali”. Vidimo se!”, poručuju.

https://www.facebook.com/103984508131549/photos/a.103986111464722/147121580484508/?type=3&theater

Organizatori su objavili i letak, te pojasnili što hitno traže ovim prosvjedom:

– Zaustavljanje brodogradnje: Nekontrolirano pjeskarenje i brušenje brodova na otvorenom (obavijaju nas kancerogenim česticama koje udišemo), stalno izlijevanje nafte i kemikalija u more, ogromne količine brodograđevnog otpada koji se noću pali… ugrožavaju naše zdravlje i zdravlje naše djece.

– Zabranu iskrcaja, čuvanja i ukrcaja raznih vrsta ugljena u Sjevernoj luci na otvorenom: Jer zbog djelovanja vjetra, ugljena prašina i sitni dijelovi lete zrakom i predstavljaju ugrozu za zdravlje naših stanovnika.

– Zaustavljanje pokušaja izgradnje naftnog terminala: Terminal i operacije iskrcaja, skladištenja i pretovara predstavljaju ogroman niz vrlo vjerojatnij i ostvarivih rizika, kao što su:

. izlijevanje nafte i njenih derivata u more i/ili na samo područje terminala,

. emitiranje plinova u zrak,

. požara u bilo kojem dijelu segmenta operacija,

. eksplozije u bilo kojem trenutku.

Pokušajmo zamisliti crni scenarij eksplozije 56 tisuća kubika nafte/derivata u kojem se onda svi elementi rizika ostvare.

Od eksplozivnog udara, po kojem slijedi požar i izlijevanje nafte/derivata u more, u vrlo kratkom roku od Vranjica i njegovih mještana, kao i susjednih stanovnika Splita i Solina, ne bi ostalo ništa. Upravo zbog navedenog, ovakvi terminali se nigdje u svijetu ne grade u gusto naseljenom mjestu, a pogotovo ne u konfiguraciji zaljeva, kao što je Kaštelanski zaljev – stoji u obrazloženju prosvjeda.

PROČITAJTE JOŠ:

POBUNA U VRANJICU “Ovako ne izgleda samo morska površina već i naši automobili i kućni pragovi!”
VIDEO More u Vranjicu prekriveno naftom: “Ovo je prostor ogromnog zagađenja”
ODVRATNE SLIKE IZ VRANJICA Rekordne količine smeća u moru
VRANJIC Mještani u strepnji od zagađenja: “Naše mjesto hoće živjeti”

D.G.