VRAĆANJE PRIRODE U NAŠE ŽIVOTE Znate li da 80% ulovljenih morskih pasa modrulja nije spolno zrelo?

“Vraćanje prirode u naše živote”, tema je ovogodišnjeg ZELENOG TJEDNA EU, koji se održava od do 22. listopada, a posvećen je prirodi i bioraznolikosti. Donešena je i “Strategija Europske Unije za bioraznolikost

Iako posljednjih tisuću godina Sredozemlje i Jadran predstavljaju važna ribolovna područja, u zadnja dva stoljeća u potpunosti su izlovljeni vršni predatori; veliki morski psi i morski sisavci (perajari -tuljani, kitovi, delfini i pliskavice).

Populacije tzv. mezo -predatora, odnosno manjih morskih pasa iscrpljene su već početkom 20. st., a njihove su populacije u nekim važnim ribolovnim područjima Sredozemlja i Jadrana već gotovo nestale.

Primjer mezo-predatora je i modrulj (Prionace glauca), koji predstavlja najčešći usputni ulov ribolova na tune ili sabljarke. Obitava diljem svijeta u pučinskim vodama umjerene i tropske klime. Markiranjem modrulja iz Atlantskog oceana i Sredozemlja od 1962. do 2000. god. ukazuje na odvojenost dvije populacije.

Zanimljivo je da 80 % modrulja ulovljenih u istočnom Mediteranu su juvenilne jedinke stare od 1 do 4 godine te je samo 20% uhvaćenih spolno zrelih, što ukazuje da su južni Jadran i Jonsko more rastilište modrulja, podsjeća Aquarium Pula, koji već godinama radi na oporavku ozlijeđenih morskih životinja, od čega treba izdvojiti zaštićene morske kornjače, želve.

I.B.