Volonteri su očistili Kraljičinu plažu u Ninu

53 volontera u sklopu je globalne ekološke akcije "Zagrlimo ocean" zasukalo rukave i bacilo se na posao čišćenja otpada s ove plitke pješčane obale.

Turistička zajednica grada Nina, Sveučilište u Zadru i globalna fondacija MBRC the ocean (koja u Hrvatskoj djeluje kroz udrugu Eko Kvarner) Save the ocean - Wear the change organizirali su čišćenje Kraljičine plaže u Ninu.

U akciji su sudjelovali volonteri studenti sa zadarskog sveučilišta, volonteri novoosnovane ekološke udruge Nin Eden i Društva za istraživanje mora 20.000 milja, Natura Jadere - javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije, Solane Nin i djelatnici ninskog komunalnog poduzeća.

- Uz navedene volontere bila je uključena i grupa volontera iz jedne trgovačke tvrtke koja planira iz plastike izvađene iz mora reciklirajući proizvoditi i u svojim trgovinama prodavati uporabne i ukrasne predmete - navode na Facebook stranici udruge Eko Kvarner.

- Nin je izuzetno čisti grad, prošetao sam širim prostorom i osobno sam zadivljen koliko se brige ulaže u uklanjanje onečišćenja - dodao je Dejan Košić iz udruge Eko Kvarner.

U zaleđu najdulje ninske pješčane plaže nalaze se četiri Natura 2000 staništa na kojima rastu endemične i osjetljive biljke. Velika količina otpada koja je uklonjena, i prostor koji je time oslobođen od plastike, stoga je istinski bitna i pohvalna!

J.T.