Volonteri Oceanusa očistili splitsku luku Spinut

SPLIT – Udruga studenata Sveučilišnog odjela za studije mora – „OCEANUS“, u sklopu projekta „MOJE MORE“, koji se održava četvrtu godinu za redom, organizirala ekološku akciju čišćenja podmorja u luci Špinut.

Cilj samoga projekta je podizanje svijesti građana i odgovornosti o aktualnom problemu odlaganja otpada kojeg, nažalost, iz godine u godinu ima sve više, ali vrijedne volontere akcije to nije pokolebalo. Hrabro su prionuli na posao te iz mora izvadili više od 1,100 kg otpada. Uz volontere udruge, u akciji su sudjelovali ronioci RK Špinut, PIK Mornar Split, REK Hvidr-a Split, ronioci volonteri, PIK UNIST te zaposlenici Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, kojima ovim putem zahvaljujemo.

– Ronjenjem se bavim već tri godine. Akcija je bila jako dobra, podržavam akciju prvenstveno zbog čistog okoliša i naravno druženja mladih i ronioca iz različitih klubova – rekao je za Dalmaciju danas Branimir iz ronilačkog kluba Špinut

– Ronila sam na 4. i 5. mulu, nije bilo puno smeća. Akcija je uspješno provedena te bi preporučila svakome da se uključi u udrugu OCEANUS i da s nama zajedno roni i pomaže – ispričala je Nika iz udruge OCEANUS.

Posebnost ovog projekta je u tome što volonteri sav prikupljeni otpad na kopnu sortiraju, važu i skladište. Prikupljeni podaci će biti korišteni u znanstveno-istraživačke svrhe. Dio otpada je pak sačuvan i u sklopu Sea-EU alijanse će putovati u Brest, gdje će biti prenamijenjen u modne kreacije koje će biti nošene na modnoj reviji.

– Akcija nam se jako svidjela, bilo je edukativno i jako lijepo. Završili smo prije nego što smo mislili završit. Nema čak toliko puno otpada koliko smo mislili da će bit. Potakle bi druge da se uključe u akciju – Složile su se Ivana i Ines sa Odjela stručnih studija, koje su sudjelovale u projektu.

– Danas je u sklopu ekološke akcije čišćenja podmorja MOJE MORE u organizaciji udruge OCEANUS, RK Špinut i Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije očišćeno podmorje luke Špinut. Ovakve su ekološke akcije nužne jer se njima podiže svijest o potrebi zaštite podmorja od onečišćenja te zbog upoznavanja javnosti s problemom otpada na morskom dnu. S obzirom na odlične rezultate akcije i veliki odaziv ronioca i volontera, namjera je Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije nastavati sudjelovati i organizirati slične aktivnosti u svrhu zaštite našeg podmorja. Ovim putem zahvaljujem još jednom svim sudionicima ove akcije – izjavio je Marin Mazić ispred Lučke uprave SDŽ, upravitelja luke Špinut.

D.G.