Volonteri obnavljaju vrijedno kulturno-povijesno nasljeđe Šibenika

ŠIBENIK - Tvrđava Barone, zapuštena i devastirana, bila je prvi projekt Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac", uz značajnu pomoć europskog novca. Od tada Društvo, uz volonterski rad članova, uspješno obnavlja vrijedne i dosad nepoznate detalje koji pripadaju bogatom kulturno-povijesnom nasljeđu.

Kroz program Ministarstva kulture obnavljaju se zgrade i kompleksi zgrada.

Društvo ima 400-ak članova, volontera i svi odreda posvećeni su kamenoj jezgri Grada jer briga za nasljeđe, smatraju, zadaća je svih koji je baštine.

- Već 11 godina Društvo organizirano prezentira, organizirano valorizira kulturnu baštinu grada Šibenika - rekao je za HRT  Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac".

Zahvaljujući njima obnavljaju se vrijedni arhitektonski detalji, a Šibenik ih ima čak 3.300. Popis je sastavljen 1984., a Društvo pomaže u obnovi mahom onih na privatnim objektima i sve se radi u dogovoru s konzervatorima.

- Većina tih arhitektonskih detalja ostalo bi najvjerojatnije neobnovljeno jer kroz program Ministarstva kulture isključivo idu zgrade, kompleksi zgrada kao što su samostani, kao što su crkve, kao što su katedrale i pojedinačne palače - istaknuo je Ivo Šprljan, konzervator.

Dalmatinci izrađuju i osobne karte objekata u srcu grada, revolucija je to, tvrde. Imat će je svaka od 2 tisuće građevina u povijesnoj jezgri, a da bi se izvadila, bit će dovoljan samo jedan klik.

- Tu imamo dokumentaciju o povijesnoj jezgri, imamo konzervatorske osnove, imamo urbanističko-planske propozicije koje služe, dakle u igri su kad moramo obnavljati neku građevinu - kazao je Gustav Červar iz Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac".

- Zbog toga smo pokrenuli projekt Šibenska kulturna baština u okviru kojeg se održavaju predavanja, 6 do 7 predavanja godišnje - istaknula je Olanda Krnić Zmijanović iz Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac".

Sva otisnuta završe u biltenu, a svaki je broj mala enciklopedija tisućljetnog Šibenika. Lokalpatrioti  ga s užitkom  listaju i ne samo oni, ima Juraj "težinu".

- Pokriva i literarnu baštinu i likovnu baštinu, arhitektonsku na jednoj razini za koju možemo reći ne samo da je stručna nego i znanstvena razina - naglasio je Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić", Šibenik.

Društvo ima velike planove i za svoje drugo desetljeće, no ovise o natječajima i donacijama, a mnogo je još šibenskih dragulja koji vape za obnovom.

U Šibeniku je obnovljen i dio Ulice Jurja Dalmatinca. Dosad je u tu obnovu uloženo 45.000 kuna i radovi se nastavljaju. Na nedavno održanoj donatorskoj večeri prikupljeno je oko pola milijuna kuna.

Grubić je rekao da su na listi prioriteta za obnovu portali - glavni ulazi u kuću, crkvu, zgradu, palaču koji su često ukrašeni reljefima i kipovima.

- Prikupljena sredstva na donatorskoj večeri omogućuju nam da uredimo oko 15-ak portala. Kada se uključe i neke druge institucije s kojima Društvo surađuje ta brojka se onda i povećava. U 2023. ćemo imati restauracijski bum vrijednih arhitektonskih detalja šibenske gradske jezgre - najavio je Grubić.

Dodao je da je šibenska gradska jezgra jedna od najvećih i najljepših, a prostire se na površini od 20 hektara.

I.G.