Vojska u Pločama izgradila novu plažu

PLOČE – Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sa suradnicima, u petak obišao je radove u vojarni “Neretva” u Pločama.

Sjedište mobilne satnije Mornaričko-desantnog pješaštva

Prilikom obilaska, ministar Krstičević je izrazio zadovoljstvo da se Hrvatska vojska vraća na jug Hrvatske i što će se Dan Hrvatske ratne mornarice proslaviti upravo u Pločama.

– Ploče su strateška točka Hrvatske vojske na jugu i buduće gravitacijsko središte Hrvatske ratne mornarice. U Pločama će biti smještena satnija Mornaričko-desantnog pješaštva koja će biti vrlo mobilna i to tako da može intervenirati u vrlo kratkom vremenu u bilo koji prostor južne Hrvatske, ali i cijelog otočja i priobalja. Vojarna će biti tako opremljena da ova nova postrojba može imati brz manevar i intervenciju s mora, a sve u funkciji zaštite sigurnosti hrvatskih građana na ovim prostorima. Vjerujem kako će upravo ova postrojba biti ponos juga Hrvatske.

Ministar Krstičević s gradonačelnikom Ploča Mišom Krstičevićem / Photo: K.Brigljević/MORH

Izgradnja plaže kao primjer sinergije s narodom

Također je istakao kako se upravo na primjeru Ploča može vidjeti važnost sinergije vojske i naroda jer, kako kaže, upravo vojska proizlazi iz naroda i njemu služi. Hrvatska vojska je tako pomogla u uređenju gradske plaže u Pločama, što će, kazao je Krstičević, biti osnovni preduvjet za razvoj turističkog potencijala ovog mjesta.

– Naša zadaća je da i dalje pomažemo narodu i u ovoj prigodi moram reći kako sam sretan što je u Pločama suradnja vojske i lokalne zajednice izvrsna što se vidjelo i na primjeru uređenja plaže u Pločama. Gradimo i dalje taj odnos na vrijednosti odgovornosti, profesionalnosti i ljubavi prema Hrvatskoj – zaključio je ministar.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid kazao je kako je prilikom uređenja plaže u Pločama, u 55 dana koliko su trajali radovi, angažirano dvadesetak vojnika, četiri inženjerijska stroja te dva samoistovarivača.

– Angažman pripadnika Hrvatske vojske u Pločama nedvojben je pokazatelj kako Hrvatska vojska kontinuirano pomaže lokalnoj zajednici. Dio smo ovoga društva i želimo dati svoj doprinos u njegovom razvoju. Hrvatska vojska je moćna u tehničkom i personalnom potencijalu, sa širokim spektrom sposobnosti koji stoje na raspolaganju hrvatskim građanima – ispričao je Kundid.

Zbog povratka vojske u Ploče, zadovoljan je i sam gradonačelnik grada Ploče, Mišo Krstičević koji je zahvalio Vladi i ministru Krstičeviću na iskazanoj inicijativi i uloženom naporu za razvoje grada Ploče, ali i ovog djela Hrvatske.

– Hvala Hrvatskoj vojsci koja je u koordinaciji s lokalnom zajednicom uredila plažu u Pločama. Napravili ste za ovaj kraj što je malo tko napravio, prepoznali ste problematiku ovoga grada i pomažete nam u rješavanju istog – poručio je gradonačelnik.

D.G.