VODNJANSKA ŠPALETA Gastro zvijezda bogatog tradicijskog Uskrsa južne Istre

VODNJAN – Vrijeme je za povratak putovanjima, upoznavanje i istraživanje novih odredišta ili dugo iščekivani ponovni susret s krajolicima i ljudima koje smo već otkrili i zavoljeli.

Proljeće u punom zamahu, sunčano vrijeme i blagdanski dani odmora zovu vas ovog Uskrsa u Vodnjan. Kako bi vam odluka o dolasku bila što lakša, predstavit ćemo vam tradicijsko gastronomsko bogatstvo koje će se naći na vodnjanskom uskrsnom stolu, prišapnuti pokoji recept, ali i glavni adut i razlog za dolazak u Vodnjan na Uskrsni ponedjeljak.

Naime, nakon dvije godine pauze, 18. travnja 2022. na Stanciji Buršić u Vodnjanu održat će se manifestacija Vodnjanska špaleta na kojoj ćete moći kušati nadaleko poznatu i cijenjenu istarsku suhomesnatu delikatesu – špaletu giravolta.

Ovu je manifestaciju u godini prije korone posjetilo čak tri tisuće posjetitelja, a novost je ta da će se u sklopu Vodnjanske špalete održati ocjenjivanje prijavljenih špaleta te proglasiti ona najbolja.

Foto: Stancija Buršić

ŠPALETA GIRAVOLTA – Razlog za dolazak u vodnjansku Stanciju Buršić

Izvana tamnosmaragdno zelena od plijesni i papra, prvim zarezom noža otkriva svoju pravu boju crvenog rubina koja još više dolazi do izražaja u kontrastu s bijelim linijama masnoće kojima je prošarana. Ime je dobila po dijelu svinjske plećke (špaleta) koji se stavlja u sol, prekriva crnim paprom te se nakon tromjesečnog sušenja pod udarima bure iz potkrovlja premješta u podrum.

Špalete na sušenju

Od istarskog se pršuta razlikuje po tome što se suši s kožom. U tradiciju je špaleta ušla kao dragocjenost uskrsnog jelovnika koja se nalazila na stolovima vodnjanskih obitelji. Zahvaljujući Stanciji i Pršutarni Buršić ta tradicija je pomno sačuvana kako bi Vodnjanci i njihovi gosti, posebice na Uskrsni ponedjeljak, mogli uživati u špaleti giravolta koja se polusuha reže nožem nešto deblje od pršuta te se potom okreće na toplom maslinovom ulju i na kraju zalijeva istarskom malvazijom ili teranom.

Silvija Jacić