USKRSNI PONEDJELJAK Vodički festival žudija u Slivnom

SLIVNO - Na Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja, u župi Svetog Stjepana Prvomučenika Slivno Ravno u općini Slivno, održat će se 22. po redu Vodički festival žudija.

Posljednji Vodički festival žudija održan uživo bio je u Oklaju 2019. godine. Sljedećih godina, zbog tadašnje situacije i uvedenih mjera zaštite od korona virusa, festivali uživo se nisu održavali.

Prošle godine održan je susret predstavnika žudija iz drugih župa u Vodicama s obzirom na to da je prvi susret žudija bio u Vodicama 2001. godine, te je iz susreta prešao u smotru žudija, a kasnije u festival, tako je dogovoreno da se čuvari Kristova groba okupe kao nekada na samim počecima u Vodicama.

Ove godine festival se nastavlja te se očekuje dolazak čuvara Kristova groba iz više od 30 župa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a 2006. godine organizatori su dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se s običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama gdje je sve i započelo.

Foto: Festival Žudija / Facebook

Cilj festivala je prikazati uskrsne običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju vjere, tradicije, ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske pa i šire. Festival nije natjecateljskog karaktera i u njemu nema pobjednika ni poraženih, u njemu su svi originali.

Geslo festivala je 'Ljubite jedni druge', a proizlazi iz Isusove zapovijedi ljubavi. On nas poziva da ostanemo u njegovoj ljubavi, da vidimo kakva je to ljubav i da takvom ljubavlju i mi ljubimo jedni druge. To je ljubav koja nikad ne prestaje.

Program započinje u 10.00 sati Svetom Misom u ispred crkve Svetog Stjepana Prvomučenika, a nakon Mise žudiji će u procesiji ophoditi oko crkve ulicama Slivna te se vratiti na mjesto gdje će Šime Strikoman snimiti tradicionalnu milenijsku fotografiju.

Festival počinje točno u podne, a najavljuju ga kuburaši iz Marije Bistrice i Lobora pucnjavom iz pistola. Kulminacija festivala je prikaz čuvanja Kristova groba, padanje i bježanje u trenutku Isusova uskrsnuća. Kao i svake godine predviđen je nastup pučkih crkvenih pjevača, a domaćini će se predstaviti kroz promotivne materijale i specifičnu eko - etno ponudu za vrijeme trajanja festivala.

Organizatori ovogodišnjeg festivala su Čuvari Kristova groba Slivno Ravno i župa Svetog Stjepana Prvomučenika Slivno Ravno uz pokroviteljstvo Općine Slivno.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKI JE PETAK Kršćanski spomendan Isusove muke i smrti - Ovo su naši običaji
Veliki petak kršćanski je spomendan Isusove muke i smrti, a slavi se u petak prije Uskrsa i dan je kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu, dio je Vazmenoga trodnevlja koje čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, i jedini je