Vodičani europskim novcem obnavljaju vodoopskrbnu mrežu

VODICE - Dugotrajne suše, nizak riječni vodostaj i povećana potrošnja u sezoni prouzročili su redukciju vode u Istri. Dalmacija zasad odolijeva takvim restriktivnim mjerama zahvaljujući vodnom bogatstvu svojih krških rijeka. Međutim, sve je veći pritisak potrošača, posebice ljeti, na već dotrajalu infrastrukturu pa se u posljednje vrijeme europski novac ulaže u obnovu vodoopskrbne mreže.

Pomno se prati stanje na izvorištima Krke s kojih se napaja veći dio Šibensko-kninske županije.

- Po informacijama koje dobivamo svakodnevno i koje provjeravamo od tehničkog direktora i ekipe koja je na pogonu na izvorištima, situacija je jednaka kao i proteklih godina i u ovom trenutku nema nikakvog straha za moguće redukcije kao što su u Istri - rekao je Damir Martinović, direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik.

Trebalo bi vodu koristiti na ekonomičniji način

- Znači ne zalijevati nešto što ne treba, nekakve cvjetnjake, cvijeće, znači samo ono što je nužno. Na plaže bi ja uvela režim da se tuširanje plaća, nije bitno je li 1 kuna ili 2 kune, ali mislim da bi se malo više onda uvelo reda i štednje u tome - komentirala je Svetinka Svirčić, iznajmljivačica.

U sezoni se i za nekoliko puta poveća broj stanovnika u turističkim Vodicama. Dnevno se troši čak 15 tisuća kubika vode. Stoga Vodičani europski novac ulažu u projekt vodoopskrbe i odvodnje. Radovi počinju najesen.

- U tom smislu benefiti bi bili ogromni, nas je ljeti skoro 5 puta više, 5 puta više vam je abnormalan pritisak na infrastrukturu koju nemate, tako da se u tom smislu nadam velikom rasterećenju - rekao je Marko Lugović, pročelnik Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo.

Obnova infrastrukture prijeko nam je potrebna ako želimo kvalitetni suživot turizma i lokalnoga stanovništva. Uz svakodnevno razmišljanje o važnosti čuvanja prirodnih resursa, a ne tek kada stigne "pet do dvanaest", piše HRT.

I.G.