Vođene ture brodicom u sklopu projekta "STEM udruga za popularni STEM" za srednjoškolce s područja Istarske županije

PULA - Vođene ture brodicom u sklopu projekta "STEM udruga za popularni STEM" za učenike srednjih škola s područja Istarske županije provode se punom parom. Prošli tjedan posjetitelji su bili učenici iz Tehničke škole Pula koji su se upoznali s nekim metodama istraživanja mora.

Foto: Fakultet prirodnih znanosti u Puli

Povezivanjem civilnog sa znanstvenim i javnim sektorom u zajedničkom cilju popularizacije STEM-a (eng. Science, Technology, Engineering, Mathematics) stvoriti će se dobri preduvjeti za daljnje zajedničke suradnje i nove programe.

- Sinergijom partnera, u sklopu projekta planira se osmisliti i razraditi inovativni model pristupa djeci predškolske dobi u približavanju znanosti, koji će i nakon završetka projekta poslužiti odgojiteljima u provedbi aktivnosti popularizacije STEM-a. Kako bi se znanost popularizirala i među ostalim građanima, provest će se niz različitih događaja u prostorima partnerskih organizacija, ali i diljem Istre, no najznačajniji dio ovog projekta svakako je zajednička izrada koncepta i osmišljavanje "Znanstvenog vrta", te nakon opremanja i stavljanja u funkciju, provedba različitih društvenih sadržaja kako bi taj prostor uz Centar za popularizaciju znanosti i inovacija IŽ koji već postoji pored, zaživio za širu zajednicu - objašnjavaju s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli.

Uređenjem "Znanstvenog vrta" urediti će se zanimljiv prostor u centru grada Pule koji će uz vođene radionice za djecu i mlade, nuditi i društvene sadržaje za širu populaciju a sve sa ciljem popularizacije STEM-a. Nizom edukacija i predavanja za edukatore, kao i nabavkom nove opreme, doprinijeti će se kvalitetnijoj provedbi radionica za djecu i mlade koje nude organizacije civilnoga društva. Dakle, cilj projekta je unaprijediti kapacitete organizacija civilnog društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a.

U cilju popularizacije STEM-a kod djece i mladih planira se organizirati niz različitih radionica za djecu i mlade, kroz višednevne radionice o pojedinim STEM područjima (o moru, o matematici, meteorologiji, robotici, tehnici ili pak kemijskim i biološkim procesima). Kroz "FabLab" naučiti će se primjena raznih modernih strojeva, recikliranja ili ponovne uporabe plastike i drugih predmeta

I.G.