Vodeća kompanija za izdavanje certifikata, ruskim brodovima prestaje izdavati svjedodžbe

Jedna od vodećih tvrtki za izdavanje certifikata brodovima, norveški DNV gasi svoje poslovanje u Rusiji i preispituje sve postojeće ugovore, postajući tako posljednja tvrtka koja je prekinula takve usluge, kako pritisak na Moskvu raste nakon njezine invazije na Ukrajinu.

DNV je vodeća svjetska kompanija u pružanju usluga provjere sposobnosti brodova za plovidbu, a pokriće certifikata je od vitalnog značaja za osiguranje brodova i njihov ulazak u luke.

– Duboko smo uznemireni invazijom na Ukrajinu, koja nanosi strašnu štetu građanima Ukrajine i prijeti miru u cijeloj regiji – rekao je Remi Eriksen, predsjednik i  izvršni direktor DNV grupe u priopćenju, javlja Reuters.

– Preispitujemo naš postojeći poslovni portfelj s ruskim subjektima i zatvaramo sve povezane poslove.

U četvrtak je Lloyd’s Register, još jedan vodeći certifikator, objavio da zaustavlja usluge Rusiji nakon što su Moskvi uvedene sankcije.

DNV, koji je također vodeći igrač upravljanja rizicima u energetskom prostoru, pružatelj je usluga klasifikacije ruske brodarske tvrtke Sovcomflot (SCF).

SCF je bio među ruskim subjektima kojima je Ministarstvo financija SAD-a prošlog mjeseca zabranilo trgovanje kapitalom na američkim tržištima.  Izvori u brodarskom sektoru tvrde da će to brodaru, čije su dionice uvrštene na Moskovskoj burzi, otežati transakcije.

Međunarodna udruga klasifikacijskih društava (IACS), čijih 12 članova, uključujući LR i DNV, čine najvišu razinu certificiranja brodova na globalnoj razini, objavila je da prati različite zakone o sankcijama.

– IACS će poduzeti hitne korake kako bi se pridržavao sankcija ili drugih primjenjivih zakona koji utječu na aktivnosti IACS-a – stoji u zasebnom priopćenju.

I.B.