Voda u bocama, od one iz slavine skuplja i do 1000 puta

Iako flaširana odnosno voda u boci slovi kao zdravija ili čišća, ona je ustvari manje provjerena od vode iz slavine i naravno, znatno skuplja. Voda iz slavine pohranjuje se u rezervoarima i prenosi u domove kroz cijevi. Ovime upravljaju lokalne općine. Voda u boci se pak pakira u plastične boce i prodaje u trgovinama.

Iako neke vode u boci dolaze iz izvora, više od 25% ih dolazi iz komunalnog vodovoda. Prirodna mineralna voda i izvorska voda flaširaju se u boce na izvoru i ne smiju biti podvrgnuti nikakvoj preradi osim uvođenja ugljičnog dioksida. Međutim, neka flaširana voda dolazi iz drugih izvora, uključujući komunalne zalihe, i može se tretirati UV svjetlom kako bi se ubile bakterije, filtracijom i razmjenom iona kako bi se riješili prekomjernih minerala.

Voda iz slavine, koja može biti tvrda ili meka, prolazi kroz mnoge faze obrade. Prvo, sva prljavština i druge čestice uklanjaju se zgrušavanjem. Kemikalije se dodaju kako bi privukle čestice prljavštine, koje zatim tonu na dno. Voda zatim prolazi kroz filtre i slojeve pijeska, šljunka i ugljena kako bi se uklonile još manje čestice. Dodaje se mala količina klora kako bi se ubile sve bakterije ili mikroorganizmi i stavlja se u zatvoreni spremnik ili rezervoar. Zatim se kroz cijevi prenosi u domove, navodi Healthline.

Utjecaj na okoliš


Prema Food and Water Watchu, plastici u bocama s vodom potrebno je do 47 milijuna litara ulja godišnje za proizvodnju. Prema Institutu za recikliranje kontejnera, manje od 20% boca se reciklira, a flaširana voda proizvodi do 1,5 milijuna tona plastičnog otpada svake godine.

Kada bi prestali piti vodu iz boca potrošači bi ujedno učinkovito pridonijeli smanjenju onečišćenja plastikom s obzirom na to da 85 posto tih boca završi na otpadu, dodaje se u izvješću.

Troškovi proizvodnje se razlikuju ovisno o državi i brendu, ali flaširana voda može koštati 1000 puta više od vode iz slavine. Većina komunalne vode košta manje od 1 dolar za više od 4 litre vode, dok jedna boca vode obično košta preko 1 dolar.

Flaširana voda mora zadovoljiti manje stroge propise od vode iz slavine. To znači da može sadržavati bakterijske ili kemijske zagađivače, uključujući karcinogene tvari, koji premašuju industrijske standarde. Studija NRDC-a otkrila je 1999. godine da su dvije marke kontaminirane ftalatima, od kojih je jedna premašila standarde za vodu iz slavine.

Znanstvenici su također upozorili da plastične boce mogu propuštati plastiku u vodu kada se čuvaju na vrućim ili toplijim temperaturama.

Voda iz slavine mora se svakodnevno pregledavati i sadrži tragove klora za ubijanje bakterija.

Mikroplastika je pronađena u 93% flaširane vode testirane u globalnoj studiji koju je provela neprofitna organizacija Orb Media 2018. godine.

A.B.