Voćna muha napada zrele mandarine u neretvanskoj dolini

Neretvanskoj dolini prijeti opasnost od stvaranja divljih deponija zbog trulih mandarina koje se bacaju na plantažama. Truljenje plodova pospješuje i razvoj sredozemne voćne muhe koja ugrožava nasade agruma.

Mandarine preostale nakon berbe s vremenom trunu pa su tako idealno leglo voćne muhe.

- To je štetnik koji ne bode ni zelenu ni poluzrelu mandarinu, nego potpuno fiziološki zrelu, u nju odlaže jaja i zatim se razvija zaraza - govori Željko Bjeliš, predsjednik Udruge poljoprivrednika ''Neretvanska mladež''.

SIT tehnika ili metoda ispuštanja sterilnih mužjaka ekološki je prihvatljiva i ovdje se provodila dvanaest godina. Sterilni mužjaci puste se u prirodu, kopuliraju sa ženkama, ali one ne mogu dati novu generaciju jer odlažu sterilna jaja.

- SIT po definiciji nije metoda koja djeluje sama po sebi i ne može jamčiti rezultate. O tome svjedoči donošenje akcijskih planova i naredbi od strane Ministarstva koje osim HAPIH-a i SIT-a uključuju druge dionike, odnosno provoditelje mjera i aktivnosti koje su potrebne i moraju se provoditi u sinergiji sa SIT metodom ako govorimo o stručno opravdanom smjeru organiziranog suzbijanja - naglasio je Luka Popović iz Odjela za istraživanje i primjenu SIT tehnike, HAPIH Opuzen.

Zato bi i poljoprivrednici uz što manje odlaganje mandarina na plantažama trebali biti suradnici u suzbijanju tog štetnika.

- Za to bi i proizvođači trebali biti opremljeni i u svakom slučaju trebali bi dobiti i određenu nadoknadu - rekao je Bjeliš.

Ove se godine pak pribojavaju štetnika jer je izraelski dobavljač obavijestio Ministarstvo o prekidu proizvodnje sterilnih kukaca pa su mjerodavne službe trenutačno u pronalaženju rješenja.

- Da smo osigurali sve svjedoke i novac za provedbu SIT tehnike, ljudski potencijali, svu potrebnu opremu... Jednostavno radi se o višoj sili i volji dobavljača za nastavak suradnje - govori Popović za Regionalni dnevnik.

Nas čeka ista sudbina kao Brač, Ston i Crnu Goru.

- To bi bilo idealno, da sve bude uredu, da ljudi dođu na svoje - naglašava poljoprivrednik.

Jer čeka ih ove godine, prema svemu sudeći, rekordna sezona proizvodnje, nadaju se, bez štetnika.