Voćke procvjetale, temperature su previsoke - Sve je to opasnost i za pčele

I u Hrvatskoj se klimatske promjene već odražavaju na biljni i životinjski svijet, ali i na zdravlje ljudi. Ovogodišnji siječanj bio je najtopliji otkad se provode mjerenja, a te su se visoke temperature nastavile do danas. Preblaga zima svakako nije nešto što priželjkuju pčelari. Zbog visokih temperatura procvjetale su voćke, a kolanje sokova i prerani zov proljeća osjetile su i pčele. Da ne ostanu gladne stavljaju im pčelinje pogače.

Umjesto da u košnicama griju jedna drugu, Ivanove su pčele već vani - osjetile su zov proljeća i kolanje sokova u voćkama.

- Unazad nekoliko zima su za nas za kontinentalni dio Hrvatske jako neobične, pretople za naš način pčelarenja. Izlazile su i aktivne bile cijelu zimu i pojele su velike zalihe hrane - pojašnjava za HRT Ivan Knežević, pčelar.

Iz košnica ih je izmamila tek procvjetala lijeska, no smrznu li se voćke u ožujku, pčele bi mogle ostati bez prve paše.

- Uljanoj repici ne bi škodilo, ali ju nemamo puno zasijano. Poljoprivrednici su smanjili uljanu repicu, ali možda bi naštetilo bagremu jer je bagrem već krenuo neuobičajeno rano - naveo je Knežević.

Da ne ostanu gladne, pripremaju im pčelinje pogače. A kako ih ne bi izbole, bez dima ne otvaraju košnice.

- One od pamtivijeka imaju nagon da čim osjete dim skupljaju med iz košnica i pripremaju se za napuštanje košnica pa tako imamo manje uboda - istaknuo je Miljenko Draškić, pčelar.

- Ljubav je to od rođenja uvijek sam se s tim malim bubicama, pčelicama, igrao - evo i dan danas - ispričao je Adam Knežević, pčelar.

Od zaborava je čuvaju mali Kneževići - budući pčelari.

- Ja i brat ispitujemo tatu možemo li dobiti košnice da već polako učimo to raditi - rekao je Ivano Knežević.

- Svako jutro pojedem tri žlice meda da onda budem zdrav cijelu zimu. Nemam prehlade i upale grla - dodao je Juraj Knežević.

I.N.