Vlasnica ribarnice koja nije podigla cijene: Nitko neće kupovati srdelu po 40 kuna

U zadnjih nekoliko mjeseci živi se teško. Najviše se izdvaja za hranu. Građani moraju dobro promisliti za što daju svaki euro. Čini se kako se Hrvati i ne uzdaju previše u mjere koje donosi Vlada.

Kao i u najboljim vremenima, Splićani i u ovim kriznima, spremni na šalu i direktni. Nisu nešto oduševljeni subvencioniranim cijenama plina i struje.

- Pomažu i dalje što se tiče toga, ali evo, slušam jučer, HEP se diga na noge - kazala je za N1 jedna Splićanka.

- Oni kažu da će to samo izvjesno vrijeme biti, je li tako? Šest miseci, e, a šta? Poslije ćemo lajati na misec - kroz smijeh će druga.

- A ono, gaće su mi spale. Je, je, smršavila sam. Zafrkajen se, nisam smršavila, hvala Bogu, ali znam kalkulirati šta treba, a šta ne treba - dodaje.

- Ne znam, uopće ne gledam vijesti. I nije me briga za njih, jer rade sve naopako koliko mi se čini. Je li tako? Ne čine dobro građanima - razočaran je jedan Splićanin.

I ekonomisti se slažu da Vlada griješi, ali iz posve drugih razloga.

- Kućanstva se jednostavno moraju naviknuti na više cijene, kao što su se naviknuli u Sloveniji, ako želimo rast blagostanja. Ako zamrzavamo cijene, zamrzavamo blagostanje. To je vrlo, vrlo opasno za budući ekonomski rast - tvrdi ekonomski analitičar Damir Novotny.

Ali teško da je građanima prioritet gospodarski rast. Treba nahraniti gladna usta i zato se pazi na svaku kunu. I uzdaju se u vlastite snage, a ne u vlast.

- Onaj tko bi na to računao, bolje da ga nema - kaže pak jedna Zagrepčanka.

Sličnog je mišljenja i još jedan Zagrepčanin koji kaže: “Po meni je to samo kozmetika.”

A baš zbog kupovne moći, ili bolje rečeno, nemoći građana, Nikolina Trčak, vlasnica ribarskog obrta, nije povećala cijene.

- Troškovi su se povećali, ali realno – tko će kupovati, od čega ćete živjeti, cijene su ostale iste, još uvijek je isto. Tko će kupovati srdelu po 40 kuna? Nitko - kaže Trčak.

I kod nje neće, kaže ova prodavačica, doći do porasta cijena. Ali zato u trgovinama hoće – od 1. travnja najavljena su nova poskupljenja i za hranu, ali i druge robe široke potrošnje, donosi N1.

I.G.