Vlado Bjelajac izložbom podvodnih fotografija dočarao podvodni svijet onima koji se ronjenjem ne bave

ROVINJ - Vlado Bjelajac, autor izložbe podvodnih fotografija “Lebdenja / Potrage / Susreti”, u srijedu je u Galeriji “Batana” održao prigodno predavanje na temu “Ronjenje i podvodna fotografija”. Veliki interes pokazali su kako kolege ronioci, tako i oni koji se s ovim sportom nisu nikada susreli.

Ljepotu ronjenja, od bestežinskog stanja do prizora koji ronioce dočekaju prilikom zarona, Bjelajac je pokušao dočarati podvodnim fotografijama iz arhive, kao i podvodnim snimcima. Na platnu su se tako pronašle fotografije i videi s brojnih olupina, zatim ronjenje u spiljama Cenote u karipskom dijelu Meksika, žarki koralji, kao i razna morska bića – morski konjici, riba pauk, kokot, riba klaun, kitopsina, morski lav…

Foto: Grad Rovinj

Dotaknuo se i podvodne fotografije objasnivši zašto se fotoaparati zatvaraju u kućišta, te zašto sa sobom, osim fotoaparata, uvijek nosi i GoPro kamericu. Inače, Bjelajac je završio dva tečaja podvodne fotografije, 2009. i 2010. godine.

Ovim je predavanjem zasigurno uspio barem dio publike motivirati da se i sami počnu baviti podvodnom fotografijom, da krenu na putovanja u udaljenija mora, ali je također, baš kao što je to htio učiniti i sa samom izložbom, još revnije dočarao podvodni svijet onima koji se ronjenjem ne bave.

Svi koji su propustili predavanje, a željeli bi imati predodžbu o morskim prostranstvima i njegovim bićima, još uvijek stignu posjetiti Bjelajčevu samostalnu izložbu podvodnih fotografija otvorenu u Galeriji „Batana“ sve do 13. studenog.

I.G.