Vlada zabranjuje rad nedjeljom!

Hrvatska je Vlada u Sabor uputila konačni prijedlog Zakona o trgovini.

- Imamo konačni prijedlog Zakona o trgovini, šaljemo ga na drugo čitanje u Sabor. Ministar Filipović će predstaviti detalje. Vjerujemo da će to pridonijeti kvalitettnom funkcioniranju svih. Željeli smo to napraviti da to bude održivo i kvalitetno i konzultirani su svi zainteresirani - rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku sjednice vlade.

Radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac raspolažući maksimalnim iznosom fonda od 90 sati, koje raspoređuje u razdobljima od ponedjeljka do subote.

U konačnom prijedlogu zakona predviđa se 16 nedjelja u godini koje su radne, a kojim će nedjeljama prodajni objekti biti otvoreni određuje sam trgovac u skladu sa svojih potrebama, sezonalnosti, mikrolokacijom i drugim faktorima koji utječu na individualnu procjenu za potrebu radne nedjelje.

- Našli smo model o 16 radnih nedjelja, zakon ide u čitanje na sabor, vjerujemo da će to pridonijeti kvalitettnom funkcioniranju svih. Željeli smo to napraviti da to bude održivo i kvalitetno i konzultirani su svi zainteresirani.

U tjednu u kojem trgovac odredi radnu nedjelju, u trajanju do 90 sati dodaje se još 15 sati, ukupno 105 sati, koje trgovac samostalno raspodjeljuje od ponedjeljka do nedjelje, prenosi Index.

D.G.