Vlada proglasila 2. siječnja dan žalosti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je uvodni govor na sjednici Vlade.

– Nakon još jedne velike tragedije, jednog razornog potresa koji je odnio sedam života, izražavamo suosjećanje s obiteljima stradalih. Ujedno, 26 osoba je ozlijeđeno – rekao je Plenković dodajući da se ruševine i danas pretražuju, prenosi N1.

– Mi ćemo kao Vlada danas donijeti niz odluka koje su vezane uz potrese. Prije svega odluku o proglašenju Dana žalosti u subotu, 2. siječnja. Vlada će kao što smo najavili otvoriti račun državne riznice za pomoć unesrećenima – dodao je.

Istaknuo je kako je ovo prigoda da Hrvatska još jednom pokaže svoje veliko srce.

– Posebno cijenimo ovu veliku mobilizaciju u nizu hrvatskih gradova i županiju. Preporučamo da pomoć ide organizirano, na jedan strukturiran način putem civilne zaštite.

Molim građane da budu i oprezni. Pojavljuju se neki lažni računi, tako da izbjegnemo bilo kakve situacije koje bi mogle biti drukčije od onih koje su zamišljene – rekao je.

Komentirao je i ukidanje propusnica.

– Donijeli smo odluku o ukidanju propusnicama, smatramo da je to u ovom trenutku primjereno. Molim još jednom sve da budu oprezni i da se pridržavaju epidemioloških mjera. I dalje se borimo protiv covida-19 i ne bi bilo dobro da se opustimo – ističe Plenković.

Plenković je rekao i kako je iz razgovora s predsjednicom Europske komisije jasno da je EU spremna pomoći i za ovu novu štetu nastalu u potresima na petrinjskom području.

– Želim kazati da će danas Hrvatsku posjetiti Janez Lenarčić, povjerenik za krizne situacije. Potom će on, zajedno sa Šuicom, ministrom Božinovićem i ministricom Tramišak otići u posjet pogođenom području. Jučer smo obišli i Petrinju i Sisak i Glinu i Pokupsko i Kravarsko. Nadam se da će se nakon ovih nekoliko potresa jutros situacija smirit. Popodne ćemo imati telefonsku sjednicu Vlade o preraspodjeli sredstava za zdravstveni sustav – kazao je zaključno.

Odmah na početku sjednice Vlada je izglasala 2. siječnja kao Dan žalosti za stradale u potresu na području Sisačko-moslavačke županije.

D.G.