Vlada prihvatila prijedloge odluka o nabavi osam helikoptera UH-60M Black Hawk

"Radi postizanja interoperabilnosti s NATO i EU snagama, pouzdane i dugoročne održivosti helikopterske komponente, potrebno je opremati HV novim višenamjenskim helikopterima”, poručuje Zdravko Jakop.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je na 290. sjednici održanoj u petak 8. ožujka 2024. godine prijedloge dvije odluke o opremanju Hrvatske vojske sa osam helikoptera UH-60M Black Hawk, pripadajuće opreme i usluga u ukupnom iznosu od 273.807.829 američkih dolara pri čemu je Vlada SAD-a osigurala financijsku pomoć u iznosu od 51 posto financijskih sredstava.

Preostali financijski iznos Ministarstvo obrane će planirati u proračunskom razdoblju od 2025. do 2027. godine, a u proračunskom razdoblju od 2026. do 2028. godine planirat će proračunska sredstva za podmirenje poreza na dodanu vrijednost kod isporuke roba i usluga.

Riječ je o prijedlogu Odluke o pribavljanju nefinancijske imovine Ministarstva obrane za potrebe opremanja Hrvatske vojske s dodatnih osam helikoptera UH-60M Black Hawk i prijedlogu Odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2025. do 2028. godine za opremanje Hrvatske vojske s dodatnih osam helikoptera UH-60M Black Hawk.

Govoreći o projektu opremanja Hrvatske vojske višenamjenskim helikopterima UH-60M “Black Hawk”, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop istaknuo je kako su helikopterske sposobnosti jedne od ključnih i prioritetnih sposobnosti važnih za ispunjenje misija i zadaća Hrvatske vojske te nužnosti zamjene istočne sa zapadnom tehnologijom, kao i postizanja interoperabilnosti s NATO i EU snagama.

- S obzirom na potrebu zamjene svih helikoptera Mi-8/17, plan je nastaviti proces opremanja minimalno 12 helikoptera UH-60M “Black Hawk” po načelu 4+4 (četiri helikoptera putem donacije Vlade Sjedinjenih Američkih Država i četiri helikoptera nabavom iz državnog proračuna Republike Hrvatske), zbog čega je potkraj travnja 2023. godine Sjedinjenim Američkim Državama upućen pisani zahtjev - pojasnio je Jakop.

Podsjetio je kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo raspolaže sa četiri helikoptera UH-60M Black Hawk iz projekta opremanja Oružanih snaga RH predmetnim helikopterima, u suradnji s Vladom SAD-a, a čija je isporuka provedena krajem 2022. godine. Od ukupno četiri helikoptera, dva su predmet donacije Vlade SAD-a, a druga dva predmet su nabave Ministarstva obrane.

Potvrđivanje Sporazuma između Vlade RH i Vlade SAD-a o potrebi za pisanim sporazumom u vezi s jedinicama neprihvatljivima prema Leahyjevu pravilu

Također, Vlada RH je na sjednici usvojila i Nacrt konačnog prijedloga Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o potrebi za pisanim sporazumom u vezi s jedinicama neprihvatljivima prema Leahyjevu pravilu.

Sporazum je potpisan u Washingtonu 19. listopada 2023. radi stvaranja pravnog okvira za pružanje potpore SAD-a Republici Hrvatskoj u vidu programa pomoći na području sigurnosti i drugih programa, čime će se omogućiti daljnja suradnja što se tiče opremanja i modernizacije Hrvatske vojske i unaprijediti odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao glavnim strateškim partnerom u području sigurnosti i obrane.

- Svrha Sporazuma je utvrditi uvjete u vezi primjene ograničenja u pružanju pomoći snagama sigurnosti, poznatog i kao Leahyevo pravilo, za primjenjivu pomoć Sjedinjenih Američkih Država - pojasnio je državni tajnik Jakop.

Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju navedenog Sporazuma dostavit će se Hrvatskom saboru na raspravu i usvajanje.

A.N.