Vlada na jesen uvodi vaučere za gorivo

Komentirajući najavljen rast cijena goriva. Premijer Andrej Plenković je kazao da cijelo vrijeme prate situaciju, razgovaraju s proizvođačima i distributerima te najavio telefonsku sjednicu Vlade u ponedjeljak na kojoj će se donijeti potrebne odluke.

– Moj cilj je da u okolnostima u kojima djelujemo, a koje su izazovne zbog rasta cijena energenata, što se sve događa zbog ruske agresije na Ukrajinu, pa sukladno tome i poremećajem na tom tržištu, da se iznađe rješenje koje će zaštiti građane i gospodarstvo, a iznaći rješenje koje će smiriti zabrinutosti malih distributera – rekao je, dodavši da su ministarstva dobila zadaću napraviti kriterije po kojima bi se dijelili vaučeri.

– To je plan koji bi išao na jesen. Mislim da imamo još alata u našoj torbi za intervencije koji će biti takvi da će biti ok što se tiče opskrbe i cijene – kazao je premijer.

Komentirao je i kritike oporbe da nema strategije po pitanju situacije s cijenama energenata.

– Zaboravili su paket od 5 milijardi kuna koji je stupio na snagu 1. travnja, koji je olakšao situaciju glede cijena energenata, prije svega plina i struje, građanima i gospodarstvenicima. Postoje subjekti kojima su povećane cijene, ali to su oni kojima su isticali ugovori, nije to horizontalno da su svi pogođeni, nego samo oni koji su išli u nove aranžmane s distributerima električne energije. Napravili smo kvalitetan, velik, pažljivo kalibriran paket koji nije došao preko noći nego se pripremao u koordinaciji svih resora – kazao je.

Podsjetio je oporbu da je taj paket imao socijalne transfere i u pogledu plina i struje za više od 120.000 građana, nabrojavši tko je sve paketom obuhvaćen.

– Ako se ijedna Vlada pokazala da je bila u stanju intervencionističkim mjerama spriječiti različite vrste udara na građane, radnike i gospodarstvo, onda smo to mi – kazao je premijer te naglasio da imamo najviše zaposlenih ikada 1,62 milijuna dok je nezaposlenost prvi put ispod 100 tisuća, a stopa nezaposlenosti 6,5 posto.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PLOVIT ĆE SE NA JEDRA Od idućeg tjedna drastično poskupljuje gorivo!