Visokotehnološki uređaji za kontrolu kontejnera stigli u luke Ploče i Rijeka

PLOČE - U luku Rijeka i luku Ploče stigla su dva visokotehnološka uređaja za kontrolu kontejnera. Uređaji su vrijedni 5 milijuna dolara od čega je 90% sredstava donacija Sjedinjenih Američkih Država.

U riječkoj luci postavljen je fiksni dok su Ploče dobile mobilni uređaj. Uz pomoć njih, ubrzat će se kontrola i protok tereta. Na godinu kroz ove dvije hrvatske luke prođe više od 432.000 kontejnerskih jedinica, a obradi se oko 261.000 carinskih dokumenata.

- Uz pomoć skenera posao će se odraditi puno efikasnije, teret će se pregledavati smanjujući ručni rad. Prije nego što je skener stigao, carinici su morali fizički ući u kontejner, izvaditi njegov sadržaj kako bi provjerili što je unutra - objasnila je veleposlanica SAD-a u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes.

- Za sve pomorske luke danas je najaktualnija problematika krijumčarenja droga, ali upravo ovakvi uređaji omogućavaju da se sa što manje ometanja prometa postigne najveći učinak - zaključio je ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović.

D.G.