Visoka kakvoća mora plaža u Šibensko-kninskoj županiji

Visoke temperature napunile su plaže duž Jadrana. Za zdravstvenu zaštitu kupača brinu se mikrobiolozi koji u ljetnoj sezoni i do deset puta analiziraju stanje mora. Program praćenja kakvoće mora iz godine je u godinu sve suvremeniji, a njegovi rezultati dostupni su široj javnosti.

Tijekom ljetnih mjeseci kvaliteta mora i plaža mnogima je od presudne važnosti. O tome je za HTV govorila voditeljica službe za ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije Lidija Bujas.

– Već smo obavili četiri uzorkovanja i svi dosadašnji rezultati pokazuju visoku kakvoću mora za kupanje u našoj županiji – rekla je Bujas. Dodala je da se kakvoća mora mjeri svakih 15 dana, pa se u sezoni kupanja obavi 10 uzorkovanja.

– Ove godine na 101 točki mjerimo kakvoću mora – rekla je.

– Vjerojatno zbog konfiguracije plaža u našoj županiji nemamo problem onečišćenja mora fekalijama s kruzera. Naše su plaže uvučene, imamo dosta otoka tako da nismo primijetili problem onečišćenja s velikih brodova. Uvijek se neko onečišćenje u sezoni dogodi, u tom slučaju izlazimo na teren, ponavljamo uzorkovanja i pokušavamo utvrditi je li onečišćenje došlo s kopna ili s mora. Ako je došlo s mora, nemamo velik utjecaj. Na takve dojave uvijek izlazimo i ponovno uzorkujemo kako bi ustanovili što se dešava, rekla je Bujas.

Z.G.