Višemjesečna suša pogodila vinare i vinogradare na Kvarneru

Višemjesečna suša pogodila je i vinare i vinogradare na Kvarneru. Skora berba bit će manje izdašna nego prijašnjih godina, ali u Novom Vinodolskom vinogradari su uspjeli smanjiti štetu natapanjem iz vlastitog akumulacijskog jezera. Zato će berba nadaleko poznate žlahtine ipak biti zadovoljavajuća.

Spaljena trava i raspukla zemlja pokazuju snagu ovogodišnje suše, a unatoč natapanju, bobe grožđa na pojedinim čokotima manje su od zrna graška. No da se ne bi dogodila katastrofa, u vinariji Pavlomir aktivirali su sustav natapanja i tako spasili berbu.

-Vodimo vodu do svakog vinograda i stavljamo cijevi, kap po kap, kroz svaki red i onda to prebacujemo svaki dan. Znači 24 sata jedan red, 24 sata drugi red i tako stalno. Znači jedan mukotrpan posao gdje troje ljudi danonoćno radi oko navodnjavanja - rekao je vlasnik vinarije Miroslav Palinkaš.

Zasadili su i mlade loze koja bi se posušile da ih nisu natapali, a to bi bio velik gubitak za ovu vinariju. Ove će mlade loze tek za dvije godine početi donositi prihod, no one bi - kao i velik trud i novac uloženi u njihovo podizanje bili izgubljeni, da ne postoji sustav natapanja vinograda.

Nisu sve sorte jednako stradale zbog suše. Išlo se u selektivno natapanje iz akumulacijskog jezera sustavom nakapavanja loza.

- Nažalost ove godine je suša izražena, što se žlahtine tiče očekujemo dobar prinos kao i prošle godine zbog toga što se redovito navodnjava već mjesec dana, a kod caberneta i chardonnaya će vjerojatno biti 15-20 posto manji prinos zbog suše - rekao je enolog Mario Jelinčić.

Uz sušu štetu u vinogradima u zaleđu Novog Vinodolskog radi i divljač, najviše je divljih svinja, a nerijetko ovamo dolaze i srne. Noćnim ophodnjama divljač se tjera iz vinograda, no sušu je, nažalost, nemoguće otjerati, piše HRT.

Z.G.