Više od tisuću pomoraca je direktno ugroženo u Crnom moru

Oko 140 brodova trenutno se nalazi uz obalu Ukrajine, a životi više od tisuću pomoraca su u opasnosti.

Otkako je prošlog tjedna započela ruska invazija, u vodama kod Ukrajine zapelo je desetak product tankera, 45 bulk carriera prevoze žitarice, rude i ugljen te nekoliko drugih brodova koji prevoze suncokretovo ulje, prema podacima koje je prikupio Bloomberg. Tu su i 54 teretna i jedan kontejnerski brod koji je uplovio u Odessu neposredno prije zatvaranja luke, piše gCaptain.

VIDEO U Crnom moru raketiran civilni teretni brod – Poginuo pomorac

Najmanje pet trgovačkih brodova napadnuto je u regiji od početka invazije, što nažalost vrlo dobro ilustrira rizike s kojima se pomorci suočavaju.

Plovila ne mogu napustiti ukrajinske vode jer nema peljara koji bi ih vodili, tvrde vlasnici i upravitelji brodova. Što je još važnije, plovidba u sjeverozapadnim dijelovima Crnog mora svedena je na minimum zbog opasnosti na nailaženje na podvodne mine, navodi se u upozorenju koje je objavio NATO, prenosi Pomorac.hr.

Intenzivno granatiranje nastavlja se u gradovima diljem Ukrajine, ključnog izvoznika ulja i žitarica. To je dovelo do porasta cijena robe, od hrane do energenata, a brodari se trude preusmjeriti tisuće kontejnerizirane robe u druge luke. Cijene nafte također su u porastu jer su neke tankerske kompanije zasad obustavile preuzimanje ruskog tereta.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Sazvan hitan sastanak Međunarodne pomorske organizacije
FOTO Ruska vojska ispalila rakete na dva strana broda koja su bila na sidrištu